A pápa Magyarországon

2023.05.02. 19:31

Semjén Zsolt: Ferenc pápa látogatása történelmi, sőt üdvtörténeti jelentőségű volt

Történelmi, sőt bizonyos értelemben üdvtörténeti jelentőségű volt Ferenc pápa április 28-30-i magyarországi apostoli látogatása - értékelte az eseményt kedden Budapesten Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki a politikai élet szereplőinek és a sajtónak is köszönetet mondott korrekt hozzáállásukért.

Forrás: Facebook

Semjén Zsolt emlékeztetett arra, hogy az állami és az egyházi szervek 100 százalékban megtették kötelességüket, de ahhoz, hogy "ez a három nap ilyen csodálatosra sikerült", kellett a Szentatya karizmája, a Szentlélek tapintható jelenléte, a közreműködők ezreinek munkája és százezernyi résztvevő, aki eljött az eseményekre. 

A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott mindazoknak a szervezőknek, akik rendőrként, mentősként, civil önkéntesként éjjel-nappal dolgoztak a látogatás sikerén. 

Hozzátette, három napig mintha megvalósult volna a treuga Dei, azaz Isten békéje. 

Semjén Zsolt köszönetet mondott a politikai paletta minden oldalának, amiért felelősségteljes és méltó hozzáállásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy békességben lehessen fogadni a pápát. 

Úgy fogalmazott: "minden politika, de a politika nem minden", hozzátéve: mindezt az egész magyar társadalom érezte, ezért is volt ilyen méltóságteljes ez a három nap. 

A társadalmi összefogás példáiként megemlítette, hogy a P. Mobil együttes hozzájárult szombati Papp László Sportarénában való koncertje, az Újpest FC és az FTC labdarúgócsapatai pedig vasárnapi mérkőzésük egy nappal való halasztásához. 

Semjén Zsolt kiemelte: 

"a Szentatya tanítása, azok az üzenetek, amelyeket hozzánk intézett, megerősítenek minket, és megszívleljük azokat, amiket mondott". 

Emlékeztetett: Ferenc pápa látogatása apostoli út, lelkipásztori látogatás volt. Tapintható volt, hogy az egész magyar társadalmat megerősíti lelkileg: nemcsak a katolikusokat, hanem a más felekezetekhez tartozókat vagy olyanokat is, akik nem vallásosak - jegyezte meg. 

Semjén Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy

 a látogatás résztvevői megtapasztalhatták a Szentatya örömét, aki jól érezte magát Magyarországon, és ennek számtalan jelét adta. 

"A látogatás túlzás nélkül nevezhető történelminek, sőt bizonyos értelemben napjaink üdvtörténeti eseményének is" - jelentette ki. 

A miniszterelnök-helyettes elmondta: búcsúzáskor azért adott egy szál fehér rózsát a Szentatyának, hogy ő a római Santa Maria Maggiore-bazilikában a Szűzanya Salus Populi Romani ikonja elé helyezze el a virágot a magyar nép nevében. 

Végül Semjén Zsolt köszönetet mondott 

a magyar sajtónak is a pápalátogatás tudósításában tanúsított korrektségéért. 

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy Ferenc pápa és Hilarion metropolita találkozója magánlátogatáson történt a nunciatúrán, így nem szerepelt az apostoli út hivatalos programjában. 

Semjén Zsolt hozzátette:

 személyesen helyesnek tartja, hogy a találkozás létrejött, de ebben a magyar kormánynak nem volt, nem is lehetett szerepe. 

Mint emlékeztetett a látogatás programjában nem szerepelt egyetlen testvéregyház képviselőjével való találkozás sem, mivel két éve, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején ez megtörtént. 

Semjén Zsolt kérdésre válaszolva megerősítette a Hilarion metropolitával folytatott szombat délelőtti megbeszélését aktuális kérdésekben. 

Szintén újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy valóban megérintette őt a Szentatyának a nyitott kapukról és a szívek megnyitásáról szóló felszólítása. 

Elmondása szerint a magyar politikai élet viselkedése a pápalátogatás három napja alatt messze meghaladta várakozásait. "Ez lehet egy olyan alap, hogy ellenségeskedés helyett értelmes párbeszédet folytassunk. Én kész vagyok erre" - közölte Semjén Zsolt.

Ferenc pápa valamennyi beszéde kifejezte a béke iránti vágyat, mindez a nemzetközi sajtó "rosszindulatú próbálkozásainak ellenére is" egybecsengett a magyar kormány álláspontjával, hiszen Magyarország a háború kitörésének első napja óta a béke oldalán áll - emelte ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a pápa magyarországi apostoli látogatásáról tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, 

a pápalátogatás ékes bizonyítéka volt annak, hogy Magyarországon az állam és az egyház együttműködésének új modellje jött létre, amely a feladatmegosztásból táplálkozik, nem pedig alá- vagy fölérendeltségből. 

Jó úton indultunk el több mint tíz éve - rögzítette az államtitkár, aki szerint az elmúlt három napban mindenki megelégedésére, tökéletesen működött együtt az állam és az egyház. 

A magyar kormánynak a hagyományos családról és a hagyományos nemi szerepekről vallott felfogása is teljes mértékben egybecseng a pápa által elmondottakkal - folytatta Kovács Zoltán. Hozzátette, 

a mindent eltörölni igyekvő woke-kultúra Közép-Európában "masszív" politikai és egyházi falakba ütközik.

Kovács Zoltán hangsúlyozta: a Papp László Sportarénában a fiatalok megszólításával nyilvánvalóvá vált, hogy az egyház üzenetei a társadalom szempontjából élő, szerves üzenetek, "rezonálnak a társadalommal." Úgy fogalmazott: ahogyan a Szentatya megszólította a fiatalokat, az minden szempontból "menő volt". 

Közölte: az egyházfő Budapesten töltött három napja a biztonságról szólt, erre Ferenc pápa nem várt cselekedetei is utaltak, például amikor a bazilika lépcsőjénél az emberek közé ment. 

A szervezés kereteiről az államtitkár elmondta, hogy a pápalátogatás megszervezésére hétmilliárd forintos keretösszeg állt rendelkezésre, az pedig rekordidőnek számít, hogy Magyarország két hónap alatt felkészült az eseményre. 

Kovács Zoltán köszönetet mondott az MTVA-nak, amely 10 helyszínről 17 órányi képi, valamint 18 órányi rádiós műsoridőben adott számot Ferenc pápa látogatásáról, és világszerte emberek százmillióinak tette lehetővé, hogy kövessék az eseményeket.

Arra a kérdésre, hogy mi alapján döntöttek a különböző helyszíneken a sajtóorgánumok akkreditációjáról, Kovács Zoltán azt felelte, a helyszíneken fizikai korlátok is voltak, és a Ferenc pápával együtt utazó, a Vatikánnál akkreditált 73 újságíró elsőbbséget élvezett. Ugyanakkor a közmédia élőben közvetített minden eseményt, az MTI pedig ingyen biztosította az eseményekről készített fényképeit, így minden médium ugyanúgy el tudta végezni a munkáját, mintha a helyszínen lett volna.     

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója elmondta, 

a TEK rendkívüli esemény nélkül és "a vatikáni szervek egyöntetű álláspontja szerint világszínvonalon" végezte el a pápa napi 24 órás személyi védelmét. 

A szakmai sikerért a főigazgató köszönetet mondott a hazai és nemzetközi társszerveknek, a polgári és katonai szolgálatoknak is. 

Kuczik János Zoltán rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes azt mondta: 

a nagyon alapos előkészítésnek és a széles körű együttműködésnek köszönhetően a rendőrség szempontjából is rendkívüli események nélkül fejeződött be Ferenc pápa magyarországi látogatása. 

"Minden az elképzeléseinknek, a tervekben rögzítetteknek megfelelően alakult" - jelentette ki, megjegyezve: a három nap alatt 7510 rendőr és 96 polgárőr működött közre a rendészeti feladatokban. Kitért arra is, hogy a pápa ittléte alatt a lezárások ellenére sem alakult ki sehol jelentős torlódás, mivel sokan választották autózás helyett inkább a tömegközlekedést és komolyan vették a tilalmakat a gépjárművezetők is. Jelezte: összesen 36 kilométeren korlátozták a parkolást, a tilalmakkal összefüggésben pedig négyezer szórólapot és ezer plakátot helyeztek ki, és végül mindössze 310 járművet kellett elszállítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában