Malé

2022.11.09. 07:40

Magyarország megállapodott a Maldív-szigetekkel a kétoldalú együttműködés fejlesztéséről (videó)

Magyarország gazdasági, felsőoktatási és sportügyi együttműködési megállapodást írt alá a Maldív-szigetekkel, emellett a két ország hasonló állásponton van az ukrajnai háború rendezését illetően is - jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Maléban.

Forrás: Szijjártó Péter/Facebook

Fotó: BORSOS MATYAS

A tárcavezető kiemelte, hogy amikor Maldív-szigeteki kollégája, Abdulla Shahid az ENSZ közgyűlésének elnöke volt, akkor együtt dolgoztak az ukrajnai diplomáciai rendezés ügyének előmozdításán, s azon, hogy a "béke retorikája" átvegye a nemzetközi porondon rendkívül erős "eszkalációs retorika" helyét.

A látogatáson készült videót itt nézheti meg:

Hangsúlyozta: tengerparttal nem rendelkező, Ukrajnával szomszédos, nettó energiaimportőr államként Magyarország rendkívüli módon érdekelt a békében, és a hatalmas távolság ellenére a Maldív-szigetek is ezen az állásponton van.   

"A nemzetközi arénában sajnos még mindig sokkal több vezető és politikai szereplő beszél a háborúról, mint a békéről" - fogalmazott.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy több, a fegyveres konfliktustól messze lévő ország folyamatosan szítja a feszültséget, olyan döntéseket hozva, amelyek az eszkaláció kockázatával járnak.   

"Vannak országok, amelyek az ENSZ-t, amelynek a párbeszéd platformjának kellene lennie, a politikai ellenségeskedés platformjává teszik" - közölte.   

"Magyarország és a Maldív-szigetek a béke pártján van. Reméljük, hogy a békét akaró országok hangja hamarosan olyan hangos lesz, mint azoké, amelyek a háborúról és az eszkalációról beszélnek"

- tette hozzá.

Továbbá abbéli reményét is kifejezte, hogy az amerikai félidős választás eredménye is elő fogja segíteni a békés rendezést.  

 

A miniszter kitért arra is, hogy napjainkban a geopolitikai rivalizálásnak egyre inkább a csendes-óceáni térség is a fókuszpontja, ezért nő a jelentősége a Maldív-szigetekhez hasonló országoknak, amelyek a józan észre tudják alapozni a politikájukat.   

A dél-ázsiai szigetországot stratégiai földrajzi elhelyezkedése és regionális stabilizáló szerepe miatt fontos partnernek nevezte Magyarország és az Európai Unió számára egyaránt. Ezzel kapcsolatban pedig támogatásáról biztosította a vízummentes utazás és a halászati termékekre vonatkozó vámmentesség bevezetését.   

Majd leszögezte, hogy hazánk komolyan veszi a klímaváltozás elleni küzdelmet, arra nem ideológiai kérdésként tekint, hanem valóban jelentős lépéseket tesz a környezetvédelem terén, így egyike volt az utóbbi években annak a húsz országnak, amely úgy tudta növelni a gazdasági teljesítményét, hogy azzal párhuzamosan csökkentette a károsanyag-kibocsátását.   

Szijjártó Péter a látogatás során aláírt megállapodásokat ismertetve elmondta, hogy az eddigi tizenöt helyett évente huszonöt Maldív-szigeteki hallgató érkezhet jövő évtől a magyar egyetemekre, illetve edzőket és sportolókat is fogadni fognak.   

Mint tudatta, támogatják a magyar vállalatok itteni beruházásait, különösképpen a vízgazdálkodás, a hulladékkezelés és a turizmus területén, valamint hazai gyártású röntgengépekkel javítják a Maldív-szigeteki egészségügyi rendszer fejlesztését.   

A tárcavezető többek között a szigetország elnökével, illetve a felsőoktatási, a gazdaságfejlesztési és a sportminiszterrel is találkozik.

A tárcavezető tiszteletbeli főkonzullá nevezte ki Mohamed Ali Dzsana magyar tiszteletbeli konzult, akinek köszönetet mondott a kétoldalú együttműködés fejlesztésében játszott fontos szerepéért.  

A ceremónián elmondott beszédében leszögezte, hogy ezen rangemeléssel a tisztségviselő személyes szerepe mellett kollégái munkáját is elismerik. Illetve kiemelte, hogy mostanra elérték azt a pontot, ahonnan már csak a fizikai képviselet, a személyes jelenlét megteremtésével lehetséges a további előrelépés az együttműködésben.   

Ezért is volt szükség erre a lépésre, amelytől egyebek mellett a beruházásvédelmi megállapodás tető alá hozását, a kulturális együttműködés fejlesztését és a magyar turisták fokozott támogatását várják - mondta.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Magyarország és a Maldív-szigetek 47 éve vette fel a diplomáciai kapcsolatot egymással, de ő az első magyar külügyminiszter, aki hivatalos látogatást tett a dél-ázsiai szigetországban.   

"Manapság a világ hatalmas kihívásokkal néz szembe, a világ tele van problémákkal, konfliktusokkal, általában rossz hírek vesznek minket körbe. Ezen körülmények között a barátság, a kiszámíthatóság és a kölcsönös tiszteleten alapulóegyüttműködés jelentősége napról-napra nő"

- húzta alá.   

"A nemzetközi politikai porondon általában egymás kioktatásával, leckéztetésével és stigmatizálásával találkozunk a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös előnyök keresése helyett" - sérelmezte.   

Ezzel szemben pedig frissítőnek nevezte a kölcsönös tiszteleten és egymás megértésének szándékán alapuló kapcsolatot Magyarország és a Maldív-szigetek között.

Abdulla Shahid maldív külügyminiszter köszönetet mondott egyebek mellett az Ukrajnában rekedt Maldív-szigeteki diákok kimenekítése érdekében nyújtott segítségért, illetve hangsúlyozta, hogy Szijjártó Péter az első magyar külügyminiszter, aki hivatalos látogatást tett hazájában.   

Kiemelte, hogy rendkívül termékeny megbeszélést folytattak a délelőtt folyamán, amely lendületet ad a további kétoldalú együttműködésnek, s üdvözölte Magyarország elkötelezettségét a Maldív-szigetek támogatása mellett, különösen az egészségügy terén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában