Ország-világ

2021.11.03. 14:58

Bige László zűrös ügyei: ő a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal milliárdos támogatója (videó)

A rekordbírságot kapott vörösbáró múltja tele van sajátos és gyanús üzletekkel és kapcsolatokkal.

Nyíregyháza, 2018. augusztus 24. Bige László, a Bige Holding Csoport elnök-vezérigazgatója, a Vidor Fesztivál fõszponzora beszédet mond a fesztivál megnyitóján a nyíregyházi Kossuth téren 2018. augusztus 24-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotós: Czeglédi Zsolt

A magát Gyurcsányék mellett egyértelműen elkötelező, a baloldalt nyíltan pénzelő Bige László Magyarország egyik leggazdagabb embere, igazi oligarcha – írja az Origo. Övé a Péti Nitrogénművek, egyeduralkodónak számít a stratégiai fontosságú műtrágyagyártásban, de a szolnoki Tiszamenti Vegyiműveknek is tulajdonosa.

A műtrágyakirály már korábban is a baloldal egyik hírhedt háttérembere volt. Ahogy egyszer ő maga fogalmazott: „Addig kavartam, amíg Horn Gyuláig ért a szavam.”

Magyarország egyik leggazdagabb embere régóta nem titkolja, hogy ő Gyurcsányék legfontosabb magyarországi pénzembere.

Márki-Zayt is támogatná Bige

Legutóbb arról beszélt, hogy

pénzzel is támogatná Márki-Zay Pétert, a Gyurcsány vezette baloldal jelöltjét.

Bige szó szerint ezt mondta: „Márki-Zay Péter nagyon jó lenne Magyarországnak”, aztán kiemelte, hogy hajlandó lenne anyagilag is támogatni a kampányát.

A baloldali milliárdos ezt megelőzően, október 8-án a Klubrádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy az előválasztási színjáték mindegyik résztvevőjét kiváló jelöltnek tartja.

Hozzátette, hogy támogatni is kész őket, mivel bármilyen segítséget megadna Orbán Viktor ellen.

Bige László még márciusban gyakorlatilag felajánlotta, hogy ha megszüntetik vele szemben a büntetőeljárást, akkor távol tartja magát a politikától. Ez azonban senkit nem érdekelt (hiszen miért is érdekelt volna bárkit?), az eljárás megszüntetése helyett az ügyészség vádat emelt ellene.

Karácsony kampányát is finanszírozta Bige

Még márciusban derült ki, hogy Horn Gábor, a baloldali Republikon Intézet elnöke, korábbi SZDSZ-es országgyűlési képviselő és Gyurcsány Ferenc államtitkára, a már akkor büntetőeljárás alatt lévő Bige Lászlónál járt látogatóban.

Mindez úgy derült ki, hogy lefotózták Horn Gábort és balesetet szenvedett autóját.

Horn Bige birtokáról hajtott éppen ki. A Mandiner azon kérdésére, hogy mégis mit csinált a baloldali milliárdosnál, nem reagált.

Bige László minden bizonnyal Karácsony Gergely előválasztási kampányát is finanszírozta. Ötszázmillió forintot költött a baloldali előválasztási kampányra Karácsony Gergely – ezt már Márki-Zay Péter mondta még pár hete. Az Origo megkérdezte Bigét, hogy az 500 milliónak mekkora részét finanszírozta, de rendhagyó válasz érkezett nekik, kaptak egy értesítést, hogy üzenetüket letiltották (a címzett a Bige Holding titkársága volt).

Elképesztő luxuserődben él a műtrágyakirály

Bige László egyébként úgy él, mint egy király, több milliárdot érő birtokából földi halandók számára megközelíthetetlen erődrendszert építtetett, amit betonburkolatú vizesárok, megfigyelőrendszerrel felszerelt masszív kerítés és milliós quadokkal ellátott őrszázad véd a hívatlan látogatóktól.

A több ingatlan összevonásával létrehozott nagybirtok központi területe 46 hektár, azaz közel félmillió négyzetméter. Csak az összehasonlítás kedvéért, ez 20 százalékkal nagyobb, mint a kaliforniai Disneyland területe.

Az elképesztő gazdagság talán leginkább a saját, házi vadasparkban testesül meg, Bige László több száz őzet, szarvast, vaddisznót zsúfolt be a saját kerítése mögé. Ilyet utoljára Magyarországon csak az Anjou-királyok engedhettek meg maguknak.

A fák közé gondosan elrejtett óriási házat egy egész tórendszer veszi körül, egymással összekötött és egymástól független tavakkal.

Bige László a baloldali kapcsolatait kihasználva gazdagodott meg

Bige László ezelőtt 25 éve, Horn Gyula akkori MSZP-s miniszterelnöknél kilobbizta, hogy a harmadszorra kiírt pályázaton ő kaparintsa meg a Tiszamenti Vegyiműveket (TVM), így kezdődött a műtrágyagyáros karrierje, ezt megelőzően nem gyártott, csupán kereskedett a műtrágyával.

2002-BEN tovább növelte birodalmát, akkor megszerezte a Péti Nitrogénműveket (PNM)

A baloldali milliárdos elképesztő ütemű meggazdagodásához hozzájárult az is, hogy miután Magyarország 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, beindult a műtrágyaágazat.

A vállalkozásait tömörítő Bige Holdingnak 2009-től gyakorlatilag gyártási monopóliuma volt, a műtrágya-előállítás terén nem maradt konkurensük. A baloldali milliárdos így elképesztő vagyonra tett szert: bevételei 2010-ben elérték a 65 milliárd,

2012-ben pedig 98 milliárd forintot.

Bige ekkor konfliktusba került Csányi Sándorral is a piacvezető hazai mezőgazdasági integrátor cég, a a 2013-ban csaknem 200 milliárd forintos forgalmat bonyolító KITE Zrt. miatt. Ahogy a Mandiner írta, a Bige tulajdonában lévő Péti Nitrogénművek Zrt. hosszas előkészítés után kívánta megszerezni a KITE többségét, ám az utolsó pillanatban az integrátor középvezetője elővásárlási jogára hivatkozva ráígért az ajánlatra. A nitrogénművek a részvények névértékének tízszeresét ígérte, míg Guba Sándor végül a tizennyolcszorosát fizette ki a tulajdonosoknak. A felvásárlás mögött Bige az OTP-t sejtette.

Gubának nyilván nem volt 23 milliárdja, de ügyvédje 2013. október 16-án a Népszabadságnak állította: a hitel nem az OTP Banktól származik.

Érdemes kiemelni, hogy ugyanakkor Bige László több mint tízmilliárd forintnyi hitelt kapott a Gyurcsány-kormánytól még 2009-ben, miközben azokban a hónapokban csak az IMF-hitel mentette meg az országos az államcsődtől.

Tehát, miközben a magyar emberek túlnyomó többségének csökkentette a kormány a fizetését, vagy éppen az utcára kerültek, addig a baloldali milliárdosnak úgy adott kölcsönt a baloldali kormány, hogy semmilyen feltételt nem szabott annak felhasználásáról, sőt, Bige cégének még kezességet sem kellett adnia a pénzért cserébe.

14 milliárdos bírság kartellezésért

Idén évek óta tartó vizsgálat fejeződött be, és ennek eredményeként kartellezés miatt 14 milliárdos büntetést kapott a Bige László nevéhez köthető Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozása, valamint a Hőgyészi Agrokémiai Kft. és a Cargill Magyarország Zrt. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Az eljárásban összesen 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A nemzeti versenyhatóság versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre – közölte a Gazdasági Versenyhivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában