kontroll és átláthatóság

2021.04.27. 15:45

Létrejön a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága

Új hatóság, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága felügyeli a jövőben a bírósági végrehajtói szervezetet és látja el a dohánytermékek kiskereskedelmével, illetve a szerencsejáték-szervezéssel kapcsolatos hatósági feladatokat.

Az erről szóló jogszabályt kedden 135 igen szavazattal, 59 ellenvoks mellett fogadta el a Ház a kormány kezdeményezésére.

Az Országgyűlés ellenőrzése alá rendelt szervezet a Szerencsejáték Felügyelet, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt., valamint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irányítása alatt működő felszámolók névjegyzékét vezető hatóság bázisán jön létre október 1-jén, vagyis

az eddigi szétaprózódott struktúrát váltja fel olyan területeken, amelyeken az állam kizárólagosan végez gazdasági vagy közhatalmi tevékenységet.

A hatóság elnökét – aki rendeletalkotási jogot kap – a miniszterelnök nevezi ki kilenc évre, négy elnökhelyettesének megbízatása szintén kilenc évre szól, őket az elnök nevezi ki. A változtatással

a kormány célja a fogyasztóvédelmi, a hatósági ellenőrzési és a felügyeleti jogok megerősítése, erősebb kontroll biztosítása,

valamint átlátható és egységes jogi környezet kialakítása. A törvény a felszámolói névjegyzékre és a felszámolói kirendelésre is megfogalmaz új előírásokat, ugyanakkor az eredeti előterjesztéssel ellentétben mégsem hozza létre a kiemelt felszámoló jogintézményét.

Felállítja ugyanakkor a Koncessziós Tanácsot, amely a gazdaság szereplőit segíti majd az egységes joggyakorlat kialakításában, a Gazdasági Versenyhivatal bevonásával. A Koncessziós Tanács mellett létrejön a Koncessziós Állandó Választottbíróság is, amelynek feladata a koncessziós eljárásokkal és a koncessziós szerződésekkel kapcsolatos jogviták pártatlan, gyors eldöntése lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában