Ország-világ

2020.11.05. 11:10

Operatív Törzs: folyamatosan ellenőriz a rendőrség (videó)

Szerdán két üzletet zártak be három napra.

Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Folyamatosan ellenőriz a rendőrség

Gál Kristóf ismertette a korábban életbe lépett kijárási korlátozási szabályokat. Az ORFK szóvivője elmondta, hogy folyamatos a rendőri ellenőrzés – írja az Origo.

Két üzletet zártak be a rendőrök

Csütörtöktől elérhető a védelmi intézkedések táblázata a koronavírus.gov.hu oldalon – jelentette be Gál Kristóf. Hétfőtől a rendőrség kereskedelmi hatósági eljárásban is működik. Szerdán két üzletet zártak be három napra. Egy pékséget és italboltot.

76 esetben léptek közbe a hatóságok

76 esetben intézkedtek a rendőrök a védelmi intézkedések megszegése miatt szerdán, ebből 34 alkalommal szabtak ki bírságot és 21 embert jelentettek fel – ismertette Gál Kristóf. 5102 hatósági házi karantént rendeltek el egy nap alatt.

Az eddig meghaltak hat százalékának nem volt egyéb betegsége

Müller Cecília ismertetése szerint 49–93 év közöttiek voltak a tegnap elhunytak. Egy vagy több krónikus betegségben szenvedtek azok, akik meghaltak. Eddig az összes elhunyt hat százaléka esetében nem volt egyéb betegség – mondta az országos tiszti főorvos. A kockázati csoportokon kívül előfordul olyan megbetegedett, aki viszonylag gyorsan kerül súlyos állapotba.

Müller Cecília: nehéz helyzetben vagyunk

Rendkívüli teher hárul az egészségügyi rendszerre, és ez minden bizonnyal a jövőben is így lesz – mondta Müller Cecília. Egész Európa küzd, nehéz helyzetben vagyunk.

Ezért van szükség a kijárási korlátozásra

Müller Cecília szerint mindenkinek türelemmel és megértéssel kell viseltetnie egymás iránt. Azt kérte a fiataloktól, hogy fogadják el, hogy a kijárási korlátozással az a cél, hogy megszüntessék azokat a csoportosulásokat, amelyek tagjai tovább tudnánk terjeszteni a vírust. Az ő szeretteik érdekében nem szabad továbbadni a vírust.

Ezt tegyük, ha kórházba kerülünk

Ha valaki kórházba kerül fekvőbetegként, akkor arra kell számítania, hogy az ő ápolási ideje több hetet vesz igénybe, és ennek megfelelően kell felkészülnie – mondta Müller Cecília. Fontos, hogy az illetőnél legyenek okmányok, korábbi zárójelentések, lista a szedett gyógyszerekről, valamint a hozzátartozók telefonszáma.

Kórházban is kötelező a maszk

Müller Cecília szólt arról is, ha kórházba kerülünk, akkor műanyag evőeszközt vigyünk magunkkal, és olyan eszközöket, amikkel lehet kapcsolatot tartani. A maszkhasználat a kórházban kötelező – tette hozzá.

Ha lesz vakcina, akkor az ingyenes lesz

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy ha lesz vakcina, ahhoz a magyar emberek az első körben hozzáférhetnek. A kormány kutatja és figyeli, hogy a vakcinafejlesztők hogy állnak. A cél, hogy az első körben hozzájuthassunk. Ha lesz ilyen vakcina, akkor az nem lesz kötelező és térítésmentes lesz – mondta az országos tiszti főorvos.

Az összes fertőzött kevesebb, mint 4 százaléka egészségügyi dolgozó

Az eddigi több mint 95 ezer regisztrált fertőzöttből a 3,3 százaléka egészségügyi dolgozó. Ez egy nagyon kedvező szám – mondta Müller Cecília. Az európai átlag 5–15 százalék között mozog – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában