lángok

2020.04.27. 16:00

Több tűz ütött ki egy migránstáborban Görögországban

Több tűz ütött ki egy migránstáborban Görögországban, Számosz szigetén vasárnap este, ezért a szigetet részben kiürítették, és a tűzoltók még hétfőn is dolgoztak a lángok megfékezésén.

A tűzoltóság egyik szóvivője név nélkül úgy nyilatkozott, hogy a tűz a központi táboron kívül eső részen ütött ki, ahol kalyibákban élnek a központi részbe már be nem férő bevándorlók, továbbá orvosi és egyéb ellátóintézmények is találhatóak. Hozzátette, hogy a központi tábor érintetlen maradt.

Legalább két, különálló tűzesetet azonosítottak; az egyik vasárnap este kezdett pusztítani, míg egy másik később, az éjszaka során ütött ki. Az eredetük a hivatalos nyilatkozatok szerint ismeretlen, de a helyi sajtó értesülései szerint az elsőhöz két etnikai csoport közötti összecsapás vezetett, a másikat pedig migránsok gyújthatták meg azért, hogy kijuthassanak a táborból. A hatóságok ezeket az információkat még nem erősítették meg.

Az Orvosok Határok Nélkül civil szervezet azt közölte a Twitteren, hogy az első tűzeset több mint 100 ember sátrát pusztította el. Nem tudni, hogy a második, nagyobb tűz következtében hány bevándorló maradt hajlék nélkül, de annyi bizonyos, hogy a rendőrség többeket egy közeli város, Vaszi főterén helyezte el.

A tűzoltók több táborlakót kimentettek a tűz elől, de a szóvivő nem tudta megmondani, hogy pontosan hányan voltak. Azt mondta, a rendőrség folytat vizsgálatot mindkét esetben.

A zsúfolt táborokban ideiglenesen elhelyezett migránsok egyre inkább kétségbeejtőnek tartják a körülményeiket és menekültkérvényük feldolgozásának lassúságát, és szívesen továbbmennének már onnan. A táborban az ott élők közötti és a hatóságok elleni erőszakos cselekmények egyaránt megszaporodtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában