Jó kezdés

2023.01.12. 19:28

Legyőzte Dél-Koreát a magyar válogatott a kézilabda-vb nyitómeccsén

A magyar férfi kézilabda-válogatott végig vezetve 35-27-re legyőzte a Koreai Köztársaság csapatát az olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörének első fordulójában, csütörtökön Kristianstadban, ezzel nagy lépést tett a középdöntőbe jutás felé.

MTI

Rosta Miklós (k), valamint a dél-koreai Pak Jung Dzsun (b) és Ri Szong Min (j) a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság első fordulójában

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A magyarok – akiknek a legjobb hét közé jutás a céljuk – szombaton 20.30-tól Izlanddal, hétfőn 20.30-tól pedig Portugáliával játszanak, a középdöntőbe az első három helyezett jut.

Eredmény, csoportkör, 1. forduló, D csoport: Magyarország–Koreai Köztársaság 35-27 (21-11)

Kristianstad, v.: Belkhiri, Hamidi (algériaiak)
lövések/gólok: 58/35, illetve 44/27
gólok hétméteresből: 7/4, illetve 4/4
kiállítások: 16, illetve 6 perc

Magyarország: Mikler – Lékai 7, Szita 2, Bánhidi 4, Sipos, Ancsin, Rodríguez 5, cserék: Bóka 3, Ilic 1, Rosta 5, Bodó 3, Hanusz 1, Bujdosó 3, Ligetvári 1, Székely, Szöllősi

A magyar válogatott 18 fős keretéből ezúttal Leimeter Csaba és Kovacsics Péter maradt ki.

Az irányítók és az átlövők Bánhidi Bence fizikai fölényére alapoztak támadásban, és számításaik remekül beváltak. Bár több hiba is csúszott a magyarok támadójátékába, a védekezés jól működött, ennek köszönhetően a kilencedik percben már 6-2 volt az állás. Látszott, hogy a csapat alaposan felkészült az ellenfélre, és egy átmeneti megtorpanás után már 12-7-re vezetett. A 17. percben időt kértek az ázsiaiak, de a meccs képe nem változott. A néma csendben ülő nézők miatt meglehetősen hangulattalan összecsapás folytatásában is a remekül védekező magyarok uralták a játékot, többször is betaláltak gyors ellentámadás végén, és a szünetben már tíz góllal vezettek.

A magyar válogatott tagjai a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság első fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország–Koreai Köztársaság mérkőzés előtt a svédországi Kristianstadban 2023. január 12-én
Fotós: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A dél-koreai válogatott vártnál gyengébb teljesítménye és a magyar hibák miatt a második félidőben is alacsony színvonalú volt a meccs. A 12 gólos előny tudatában romlott a magyarok összpontosítása, ezt kihasználva Kim Dong Uk bravúros védéseire alapozva az ázsiaiak egy 5-0-s sorozattal felzárkóztak 25-18-ra, de José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány időkérése némileg megtörte a lendületüket. A találkozó második fele leginkább egy edzőmeccsre hasonlított, minden játékos lehetőséget kapott magyar oldalon. Előbb visszaállt a tízgólos különbség, majd 35-27-es eredménnyel zárult a sok hibával tarkított mérkőzés, amelyen nem voltak azonos súlycsoportban a csapatok.

SIPOS Adrián; ILIC Zoran
A dél-koreai Ri Hjon Szik (k), valamint Sipos Adrián (b) és Ilics Zoran, a magyar válogatott játékosai a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság első fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország–Koreai Köztársaság mérkőzésen a svédországi Kristianstadban 2023. január 12-én
Fotós: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Mikler Roland hat, Székely Márton öt, a szurkolók által a mezőny legjobbjának választott Kim Dong Uk 11 védéssel zárt. Kang Dzson Ku, Ha Te Hjun és Pak Szung egyaránt öt gólt lőtt.

A két csapat 13. egymás elleni mérkőzésén a magyarok három vereség mellett tizedszer győztek.

Rodríguez szerint az első félidőben mindent jól csinált a magyar válogatott

Nagyon jó első félidőt produkáltunk, kimondottan jól összpontosítottunk, remekül védekeztünk, több gólunk is volt gyors indításból, és a támadójátékunkkal is elégedett voltam

 - nyilatkozta a lefújás után a spanyol edző. Csapata 21-11-re vezetett harminc percet követően, győzelmével pedig nagy lépést tett a középdöntőbe jutás felé.

Chema Rodríguez hozzátette, a második felvonásban már nem jöttek a gyors gólok, a dél-koreaiak nyitott védekezésre váltottak, és azt fegyelmezettebben csinálták, ráadásul a kapusuk egyre jobban védett. Meglátása szerint a magyaroknak bizonyos időszakokban voltak problémáik, ekkor nem találtak a hálóba, és talán a koncentrációjuk sem volt olyan, mint korábban.

Nagyon boldog vagyok! Nem volt könnyebb meccs, mint gondoltam, hiszen egy torna első mérkőzése soha nem könnyű. Nem volt egyszerű feladat megoldani a védekezést a megszokottnál alacsonyabb és rendkívül gyors ellenféllel szemben, de az első félidőben ez kiválóan sikerült, a másodikban viszont több problémánk volt ezzel

 - magyarázta.

Sipos Adrián az MTI-nek kiemelte, sokat készültek az ázsiaiakra, elemezték a játékukat, és az eredmény azt mutatja, tisztességgel felkészültek, mert többnyire jól oldották meg azokat a feladatokat, amiket a kapitány kért.

Nagyobb ellenállásra és mindenképpen szorosabb meccsre számítottunk, mivel nem ismertük túlságosan a játékerejüket, és a saját játékunkat is látnunk kellett. A csapat odatette magát, jó összpontosítással játszottunk

 - vélekedett a Telekom Veszprém védekezőspecialistája.

A néma csendben ülő nézők miatt meglehetősen hangulattalan volt az összecsapás, ennek kapcsán Sipos megjegyezte, hogy legutóbb két évvel ezelőtt az egyiptomi világbajnokságon játszottak ennyire halk arénában, amikor a koronavírus-járvány miatt nem lehettek szurkolók a lelátókon.

"Remélem, a következő mérkőzéseinken többen lesznek, bár ezt a részét próbáljuk kizárni, mert elsősorban azzal foglalkozunk, mit kell csinálnunk a pályán" - mondta Sipos.

A mérkőzés harmadik percében megsérült Ancsin Gáborról a találkozó után kiderült, hogy megrándult a csípője, és bár vissza tudott állni, később ismét fájdalmat érzett. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy veszélyben van-e a Tatabánya jobbátlövőjének szereplése a következő meccsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában