Ars et Virtus

2021.04.07. 19:30

Rangos elismerésben részesült a horvát-magyar nagykiállítás katalógusa

A Szép Horvát Könyv című pályázat legszebb kiadványai közé választották a magyar és horvát műkincseket felvonultató, Ars et Virtus – Magyarország és Horvátország – 800 év közös kulturális öröksége című nagykiállítás katalógusát.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kiállítás a zágrábi Klovicevi Dvori Galéria és a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint számos horvát és magyar közgyűjtemény, történészek és művészettörténészek együttműködésével jött létre a horvát fővárosban, a Zágrábi Magyar Kulturális Intézettel partnerségben. A tavaly őszi megnyitó ünnepségen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere képviselte Magyarországot – idézi fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény.

Az Ars et Virtus album sikere nemzetközi színtéren is bemutatja, népszerűsíti a két nép sok évszázados együttélését, kulturális kölcsönhatásait és a magyar művészet sok évszázados, magas és európai színvonalát – hangsúlyozza a minisztérium.

Az Emmi közleménye szerint az Ars et Virtus nagykiállítás kiemelkedő zágrábi sikere után a tárlat katalógusa is a figyelem középpontjába került. A gazdagon illusztrált, exkluzív megjelenésű album képviseli majd többek között a horvát könyvművészetet a Frankfurti és a Lipcsei Nemzetközi Könyvvásáron.

A kiállítási katalógust a Zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtár által meghirdetett Szép Horvát Könyv pályázaton 210 pályamű közül a 18 legszebb kiadvány közé választotta a szakmai bírálóbizottság. A horvát formatervezők által megtervezett, Szent István zágrábi ereklyetartójától Munkácsy Mihály festményéig nagy értékű magyar és horvát műkincsek, egyházi relikviák fotóival illusztrált tanulmánykötetet horvát és angol nyelven publikálták a tárlat megnyitójára.

A tervek szerint az Ars et Virtus nagykiállítás 2021 októberére halasztott budapesti megnyitóján a kötet magyar nyelvű változata is megjelenik – áll az Emmi közleményében.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!