Bulvár-celeb

2021.10.09. 07:25

Ez történik, ha egyszerre kapjuk el a Covidot és az influenzát

A kutatók szerint jó esély van rá, hogy idén – akár a 4. hullám lecsengése előtt – megérkezzen az elmúlt évek legsúlyosabb influenzajárványa. Ezért a tudósok komolyan vizsgálják, hogy mi történik olyankor, amikor valaki a két kórt egyszerre kapja el.

Fotó: Shutterstock

Dr. Adrian Burrowes a Közép-Floridai Egyetem kutatója szerint tavaly a influenzajárvány elmaradását annak köszönhettük, hogy a Covid ellen védekezve a másik betegség is távol maradt tőlünk. Azonban pont emiatt a vírussal szemben most gyengébb a védettségünk – írja a Metropol.

„Sajnos van rá esély, hogy egyszerre kapjuk el a két betegséget, mivel tavaly ebben az időszakban még mindenki maszkot hordott, és próbált a távolságtartásra odafigyelni. Azonban idén már az oltások nyújtotta biztonságérzet miatt az emberek kevésbé tartják be a szabályokat” – nyilatkozta a szakember.

„Ha mindkét betegség egyidejűleg támadná meg az emberi testet, akkor többszörösére nőne a szervi károsodás kockázata”

– mondta el dr. Michael Matthay, a Kaliforniai Egyetem kutatója. „Ártalmasabb lehet a tüdőre, és nagyobb légzési elégtelenséget okozhat. Emellett mindkét megbetegedés szövődményeként felléphet szeptikus sokk, szívizomgyulladás, illetve agyvelő- és agyhártyagyulladás. A szakértők szerint a legnagyobb probléma az, hogy ha az egyik betegséget elkapják az emberek, az legyengíti az immunrendszerüket, és így könnyebben megfertőződhetnek a másikkal.”

Magyarországon jelenleg mindkét betegség ellen van elegendő oltóanyag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!