ünnepi hangok

2019.12.26. 08:35

Hányadán is állunk a karácsonyi dalokkal?

A karácsonyi dalok, ha befutnak, nagy üzletnek számítanak, de csak ritkán sikerül valóban nagy sikerű slágert írni.

Singer Mariah Carey performs during the National Christmas Tree Lighting ceremony on the Ellipse adjacent to the White House in Washington, DC, December 6, 2013. The event, hosted by actress Jane Lynch, features performances by Mariah Carey, Joshua Bell, Aretha Franklin, the band Train and jazz legend Arturo Sandoval. AFP PHOTO / Saul LOEB (Photo by SAUL LOEB / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Saul Loeb

A legnagyobb probléma természetesen az, hogy szezonális aktualitású művekről van szó. Így a legnagyobb és jószerével kizárólagos hallgatottságra leginkább az évnek egy bizonyos szakában számíthatnak. Amennyiben pedig klasszikus dalok feldolgozásáról van szó, az aktuális szezon elmúltával a köztudatból is kikopnak – írta meg a Világgazdaság a CNN cikke alapján.

Az anyagilag igazán sikeres karácsonyi dalokról azonban nem egyetlen év alatt derül ki, mennyire jók valójában.

A bevételeket ugyanis meglehetősen nehéz pontosan megállapítani, mivel a világszerte ismertté váló dalok a díjazása területenként változó és nem mind nyilvánosan hozzáférhető.

Az éves jogdíjakat felsorakoztató listán a korábbi évekhez képest egyetlen nagyobb változás történt: Mariah Carey ünnepi száma, az All I Want For Christmas egy helyet lépett előre.

5. Wham! – Last Christmas

Egyetlen karácsonyi listából sem hiányozhat! Idén mutatták be a Múlt karácsony című filmet is, amiben a címadó dalon kívül eddig kiadatlan dalok is felcsendülnek a Grammy-díjas George Michaeltől.

A Last Christmas után járó éves jogdíj becslések szerint 390 ezer dollár.

4. Bing Crosby – White Christmas

Majdnem nyolcvan éve, 1942-ben jelent meg első alkalommal, és azóta klasszikusként említik. Ez idő alatt évi 426 ezer dolláros bevételt ért el.

3. The Pogues – Fairytale of New York

A brit Celtic punk együttes is jó témát talált meg az ünnepi hangulathoz 1987-ben, noha céljuk legkevésbé sem egy karácsonyi dal megírása volt. A dal után évi 501 ezer dolláros éves bevételre tesznek szert.

2. Mariah Carey – All I Want For Christmas

Könnyen lehet, hogy Mariah Carey egyik legismertebb daláról van szó, ám az All I Want For Christmas nem csupán emiatt figyelemre méltó alkotás.

1994-es megjelenését követően a toplista 3. helyéig jutott és ott is maradt 28 héten keresztül.

A 2006-os újrakiadása az 5. helyre volt elegendő, ahonnan négy hét után csúszott le.

Az entertainment.ie megközelítő kalkulációi szerint azonban elképesztő mennyiségű pénzt hozhat a szám. A különböző rádiók díjszabása változó, ezért meg sem kísérelték a sugárzásból származó bevételeket felbecsülni.

A YouTube-on azonban megtekintésenként 0,025 centtel számol a Rockonomic adatait alapul véve. A megtekintések száma pedig meghaladja a 610 milliót, ami összesen 15,3 millió dollárnak felel meg. A lap felhívja a figyelmet, hogy ez az érték csak egy kalkuláció, nem feltétlenül felel meg a valóságnak.

A DigitalMusicNews.com állítását alapul véve a Spotify 0,00397 centet fizet minden alkalommal, amikor az All I Want For Christmas játssza le. Ezt megszorozva a tavaly karácsonykor elért tízmillió alkalommal 42,9 millió dollár is lehet a bevétel.

Ehhez persze még hozzájön az is, hogy a dalt az IMDb adatai alapján

60 alkalommal használták fel a mozikban és tévéfilmekben.

Ilyenformán könnyen lehet, hogy hamarosan listavezető lesz a karácsonyi dalok közt. Jelenleg a hivatalos adatok szerint évi 520 ezer dollár bevételt hoz a konyhára.

1. Slade – Merry Xmas Everybody

A CNN listájának élén a brit Slade együttes Merry Xmas Everybody című dala áll. A lassan fél évszázada, 1973-ban megjelent slágerről senki, még a szerző, Jim Lea sem gondolta, hogy ekkora sikert arathat. Már elkészítése is reménytelen vállalkozásnak tűnt, mint Lea fogalmazott:

Az egész olyan volt, mint amikor Sziszüphosz próbálta kövét felgörgetni a hegyre.

Végül azonban ez a sláger lett a glam együttes halhatatlanságának kulcsa.

Megjelenése óta 1,3 millió példányban kelt el,

évente újra kiadják és nem csupán Nagy-Britanniában, de Európa-szerte nagy népszerűségnek örvend, évi 1,3 millió dollárt hoz a konyhára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!