Magyarország

2008.12.22. 16:38

Első bevetésen Gripenek

<p>Készenléti szolgálatba léptek a Gripen vadászrepülők. Mostantól egy éven át a MIG 29-esekkel közösen látják el a magyar légtér védelmét.</p>

A tervek szerint 2010. január 1-jétől már csak a Gripenek védik Magyarország légterét. Ezek a harci repülőgépet megfelelnek a NATO elvárásainak. A legmodernebb típusok érkeztek Magyarországra, amelyeket a pilóták szerint sokkal könnyebb vezetni, mint a régi orosz gépeket. Két Gripen indult az első bevetésre a kecskeméti katonai repülőtérről. A pilóták úgynevezett Tangó riasztást hajtottak végre.

Ez egy gyakorlóriasztás NATO kód neve, amit hetente legalább egyszer adnak ki a magyar pilótáknak. A repülőgép vezetők kimennek a meghatározott légtérbe és azokat a NATO eljárásokat gyakorolják, amikkel egy valós helyzetben találkozhatnak - mondta a Független Hírügynökségnek Pető István, a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka. Most az volt a feladat, hogy a Magyarország légterébe berepült ellenséges, azonosítatlan repülőt megtalálják. Jövőre 100-120 óra gyakorló bevetésen vehetnek részt az új gépekkel a pilóták. Jövő év végéig a MIG 29-esekkel felváltva őrzik Magyarország légterét. Három hetes váltásban fogják ezt ellátni.

Három hétig Gripenek és három hétig MIG 29-esek és így 26 pilóta van szolgálatban, ami maximálisan biztosítja a légtér biztonságát - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter. A magyar pilóták két évig tanulták a Gripen vezetését. Magyarországra a legmodernebb, negyedik generációs vadászrepülőgépek érkeztek, melyeket visszahúzható légi utántöltő csonkkal is felszereltek. Kálos Sándor a Gripen Század Kiképzési Központ parancsnoka azt mondta, jóval egyszerűbb egy távol légi harcot megvívni a Gripennel, mint a MIG 29-essel, tehát jóval jobb a radarja, színes kijelzőn mutatja az információt az ellenséges gépről, jóval látóhatáron túl.

Ezen kívül a gépek kommunikálnak egymással, így a taktikai műveleteket könnyebb elvégezni velük. "Kevesebb időt kell töltenem magával a repülőgép vezetésével, több időm jut arra, hogy a megfelelő taktikát tudjam alkalmazni" - mondta egy másik Gripen pilóta, Ugrik Csaba, repülőműveleti főnök. Magyarország 14 darab Jas 39 Gripent bérel Svédországtól. Az utolsó kettő 2007 decemberében szállt le a kecskeméti légibázison. A 14 gépből 12 együléses, 2 pedig kétüléses, ezeken tanulnak majd a pilóták. A teljes Gripen-program 210 milliárd forintba kerül.

Ezt a pénzt 14 év alatt utalja át Magyarország a svéd államnak, évente átlag 15 milliárd forintot.

Kapcsolódó cikkek:

  • Megérkezett a kilencedik Gripen
  • Elképesztő repülőparádé az égen!  
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!