EB

2024.06.13. 17:46

Német–skót mérkőzés a rajton

A németországi labdarúgó Európa-bajnokság péntektől egy hónapon át kerül megrendezésre tíz stadionban, ahol az utóbbi két kontinenstornához hasonlóan 24 ország harcol majd a hőn áhított trófeáért.

Forrás: MLSZ

ERDON-összeállítás 

A házigazda Németország és Skócia összecsapásával kezdődik meg péntek este a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság. A németek, akik már háromszor elhódították a trófeát, rekordszámú 14. alkalommal szerepelnek a tornán, míg a skótok egymás után másodszor, összesen pedig negyedszer indulnak az Eb-n. A két válogatott 18. alkalommal méri össze tudását, eddigi találkozóik közül nyolcszor a németek, négyszer a skótok győztek, és öt alkalommal döntetlennel zárult a párharc. A müncheni mérkőzés 22 órakor kezdődik, és élőben közvetíti az M4 Sport és a ProTV. 

Túl az első edzésen 

Megtartotta az első edzését németországi bázisán, Weiler im Allgäuban a magyar labdarúgó-válogatott. A keddi tréning 18 órakor kifejezetten hűvös, 10 Celsius-fok körüli hőmérsékletben kezdődött. A nyirkos időben a két sérült, Loic Nego és Callum Styles egyelőre a társaitól külön edzett. A másik 24 játékos viszont teljes értékű munkát végzett a hegyek között, festői környezetben, ahol – a svájciakkal ellentétben – remek minőségű pályán gyakorolhattak. A magyar válogatott szombaton a Svájc ellen Kölnben kezdi meg a szereplését a kontinensviadalon, majd Stuttgartban előbb jövő szerdán a házigazda németekkel, négy nappal később pedig a skótokkal találkozik a csoportkörben. Mindhárom összecsapást az M4 Sport és a Pro TV élőben közvetíti. 

Szoboszlai Dominik a legfiatalabb csapatkapitány 

Az első hivatalos edzés előtt Szoboszlai Dominik tartott sajtótájékoztatót. A Liverpool középpályása elárulta, néhány napja tudta meg, hogy az Európa-bajnokságok történetének legfiatalabb csapatkapitánya lesz, ha pályára lép a svájciak ellen 23 évesen és 234 naposan. Szoboszlai a holland legenda, Ruud Gullit (25 év és 298 nap) 1988 óta lévő rekordját adhatja a múltnak. 

Mikrochipes Eb-labda és a kabalafigura 

Az Adidas „Fussballliebe” nevű labdájába olyan mikrochipet szerelnek, amely háromdimenziós képet alkot a játékosokról. A sportszergyártócég a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos labdájában használja először ezt a technológiát, amely segítségével a VAR (videóbíró) szobában ülő játékvezetők pontosan láthatják, a test melyik részét találta el a labda. A kontinensviadal kabalafigurája Albärt, a medve lesz. A kabalamackó német nemzeti színű, azaz fekete-piros-sárga cipőt, fehér sportszárat, kék sortot és mintás felsőt visel. Ellentétben az erőt, kitartást és védelmezést sugalló berlini medvével, amely a 13. század óta megtalálható a város címerében, a németországi Eb medvéje inkább játékos, mint félelmetes. 

Románia hétfőn kezd 

A román válogatott hétfőn utazott el Németországi Würzburgba, amely az elkövetkezendő időszakra az otthonuk lesz. Edward Iordănescu tanítványai egy négycsillagos szállodában laknak, amely – ahogyan a magyarok esetében – kizárólag az övék lesz majd a torna ideje alatt. Edzéseiket a hoteltől négy kilométerre található AKON Arénában tartják. A Trikolórok az Eb-t június 17-én, hétfőn 16 órától az ukránok ellen kezdik. A találkozót az M4 Sport és a Pro TV élőben közvetíti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában