Sport

2024.02.15. 16:24

Vízilabda-vb: a 10. helyen végzett Dohában a román válogatott

A vízilabda világbajnokság csütörtöki helyosztóin a magyar és a román férfi válogatott is vereséget szenvedett.

Forrás: FRP

Jósa Attila/ERDON-összeállítás

Románia vízilabda-válogatottja a 10. helyen végzett a dohai vízilabda-világbajnokságon, miután csütörtökön 13–9 (5–2, 2–2, 2–2, 3–4, 3–1) arányban kikapott az Amerikai Egyesült Államoktól a 9-10. helyért rendezett mérkőzésen. A Bogdan Rath által edzett csapat Vlad Georgescu (4), Belényesi Dávid (2), Andrei Țepeluș (1), Andrei Prioteasa (1) és Silvian Colodrovschi (1) révén szerzett gólokat, míg az amerikaiaktól a 3-3 találatot jegyző Max Irving és Alex Bowen vitték a prímet.
Románia, soraiban 2 Nagyváradi VSK játékossal, Vancsik Leventével és Belényesi Dáviddal 11 év után került vissza a világelitbe, 2009 óta a legjobb helyezését érte el egy világbajnokságon. A tizedik hely szerencsés esetben akár olimpiai kvótát is érhetett volna, mivel azonban a legjobb 8 közé egyetlen Európán kívüli válogatott sem tudta beverekedni magát, szertefoszlottak a küldöttség ötkarikás álmai. A dohai világbajnokságon Szerbia, Montenegró, Horvátország és Olaszország szerzett kvótát. Legutóbbi szereplése alkalmával, 2013-ban Románia a 13. helyen végzett, messze elmaradva legjobb világbajnoki helyezésétől (5. hely, 1975).

Vereség a szerbektől

A magyar férfi vízilabda-válogatott 11–10-re (5–2, 2–5, 2–1, 2–2) kikapott Szerbiától a dohai vizes világbajnokság 5–8. helyért vívott csütörtöki helyosztóján. A magyar csapat 2022-ben, hazai környezetben is a hetedik helyért ugrott vízbe utoljára, akkor legyőzte a montenegróiakat, és most is ellenük zárja szombaton a világbajnokságot. A szerbek a legfontosabb játékosuk nélkül várták az összecsapást, ugyanis a Ferencvárosban szereplő kétszeres olimpiai bajnok Dusan Mandicot a horvátok elleni negyeddöntőben brutalitás miatt kiállítottak, ami automatikusan eltiltást vont maga után. Mindkét oldalon az első támadás centergóllal zárult, a rivális pedig második akcióját is azonos létszámnál, eredményesen zárta le. Az első magyar fór gólt eredményezett, Varga Dénes lövése a blokkról pattant be, a kétszeres világbajnok, olimpiai aranyérmes klasszisnak ez volt a 450. gólja a válogatottban.
A kiegyenlített találkozón másfél perccel a vége előtt az egyenlítésért támadtak a magyarok, Manhercz óriási gólt lőtt, de közben a bírók már kontrát fújtak. A szerbek amennyi időt lehetett, azt elhasználták, 14 másodperce maradt a magyar együttesnek, Varga Zsolt időkérése után Vogel is felment, a végén pedig rá jött ki a figura, de a ő a kapusba húzott.

„Fölvesszük a kesztyűt”
A magyar női vízilabda-válogatott ma délután 16.30-tól a világbajnoki döntőben az olimpiai címvédő Egyesült Államokkal találkozik. A magyar lányok legutóbb 2022-ben a Margitszigeten játszhattak az aranyéremért, akkor kikaptak az amerikai csapattól. „Nagyon kemény mérkőzésre számítok. Az USA ki van élezve, mert Japánban nem volt ott a döntőben, sőt a legjobb négy között sem. Ettől függetlenül én őket tartom a világ legjobb csapatának. Ott van a példaképem a másik kapuban (Ashleigh Johnson). A 2022-es világbajnokság után ő vigasztalt engem, most szeretném, ha fordítva lenne” – nyilatkozta a görögök elleni elődöntő hőse, a kapus Magyari Alda az esélyeiket illetően. „Azt várom, hogy fölvesszük a kesztyűt és nagyon keményen odaállunk” – tette hozzá a szövetségi kapitány Mihók Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában