Negyeddöntő

2023.01.24. 19:16

LEN Eurokupa: a négy közé jutás a tét

A Panióniosz Athén – Nagyváradi VSK LEN Eurokupa negyeddöntőt szerda este 20 órától a nemzetközi szövetség internetes oldalán (www.len.eu) lehet élőben követni.

Jósa Attila

A Nagyváradi VSK vízilabdacsapata kedd reggel elutazott Görögországba, ahol szerda este 20 órától a Panióniosz Athén vendége lesz a LEN Eurokupa negyeddöntőjének első mérkőzésén. Az előjelek nem a legkedvezőbbek a váradiak számára, hiszen a csapat hétvégén bár nagy csatában, de alulmaradt a Bukaresti Steaua elleni kupadöntőben (13–14), így a szezon előtt megfogalmazott célkitűzések közül az egyiket már biztosan nem sikerül teljesítenie.

Az Otopeni városában rendezett Román Kupa döntőjét követően a pólócsapat pár napra Bukarestbe költözött, ahol több edzéssel készült a görögök elleni ütközetre. Athénban további két edzés volt még betervezve a szerda esti meccs előtt, ahol vélhetően az utolsó taktikai utasításokat is megkapták a nagyváradi vízilabdázók.

Az ellenfélről

A Panióniosz az egyik legrégebbi görög sportegyesület, melynek székhelye Athén Néa Zmírni (Új Szmirna) kerületében található. A klubot nem kímélte a történelem forgószele, hiszen a jelenleg Törökország területén elhelyezkedő Szmirnában (ma: Izmir) alapították 1890-ben, viszont az 1922-es függetlenségi háború során a török hadseregnek sikerült elfoglalnia a várost, így a település nagyszámú görög lakosságának a környező szigetekre kellett menekülnie. A Panióniosz Athénban lelt új otthonra, ahol számos szakosztályával mind a mai napig a görög élsport egyik legfontosabb láncszemének számít. A Panióniosz labdarúgócsapatával kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy bár nem tartozik a görög bajnokság élmezőnyébe, Jenei Imre révén van némi nagyváradi kötődése, a BEK-győztes szakember az 1995-1996-os idényben egy éven át irányította az athéni alakulatot.

A labdarúgókkal ellentétben a Panióniosz vízilabdacsapatának neve nemcsak Görögországban, hanem Európa-szerte ismerősen cseng a sportág szerelmesei számára. A görög bajnokság idei kiírásában jól szerepel a gárda, 14 mérkőzésen 12 győzelem mellett két vereség a váradiakhoz hasonlóan szintén piros-kék színekben pompázó csapat mérlege, mindkét alkalommal a világklasszisokkal telitűzdelt Olimpiakosz Pireusz bizonyult túl nagy falatnak az athéniak számára. Ősszel a Bajnokok Ligája selejtezőiben kezdte meg nemzetközi szereplését a Panióniosz, ahol a Genesys OSC-Újbuda kettős győzelemmel búcsúztatta a görögöket. A LEN Eurokupa nyolcaddöntőjében a Partizan Belgrádot ejtette ki az athéni csapat, 23–20-as összesítéssel. A találkozó szerda este 20 órától veszi kezdetét, a nemzetközi szövetség internetes oldalán (www.len.eu/disciplines/water-polo/euro-cup/) pedig élőben is lehet követni az eseményeket. A visszavágót február 8-án tartájk Nagyváradon a Ioan Alexandrescu Olimpiai Uszodában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában