Kiállítás

2022.05.29. 20:00

Nemzetközi festménykiállítás Margittán

Újra kezd felpezsdülni a kulturális élet Margittán. A színházi előadások visszatérte után május 27-én délután a művelődési ház emeleti galériájában nemzetközi festménykiállítást nyitottak meg.

Szőke Ferenc

Azokat a festményeket mutatták be, melyek a Margittai Rotary Club által szervezett egyhetes feketeerdői alkotótáborban készültek. A nemzetközi táborba az itthoniakon kívül Magyarországról és Szerbiából is érkeztek ismert és elismert vendégművészek. A szlovákiai meghívottak most, objektív okok miatt nem tudtak eleget tenni a meghívásnak. Az alkotótábor teljes költségét a Rotary Club vállalta magára. Ebbe beleértendő az elszállásolás, étkeztetés, munkakörülmények biztosítása. A művészekkel a kapcsolattartást Papp Gábor képzőművész biztosította. Ő valamennyit személyesen ismeri, hiszen kiállításokon, vagy alkotótáborokban már találkoztak. Már több helyi kiállításnak volt a szervezője, felügyelője, így reá hárult a technikai szervezés feladata, továbbá a művészek meghívása is. A margittaiak közül, mint mondta, rajta kívül még ketten tettek eleget a felkérésnek: Angyal-Asloviciu Anikó és Bagosi Annamária. Az alkotótáborban készült festményeket a művészek a Rotary Clubnak ajándékozzák. Ezeket értékesítik, és karitatív tevékenységekre fordítják a bevételt.

A megnyitón a Rotary Club soros elnöke, Bradács Alíz Ildikó is jelen volt, aki köszöntötte az alkotókat és a nézőközönséget. Külön köszöntötte Ile Dan urat az alkotótábor projektmenedzserét. Reményét fejezte ki, hogy az alkotótábornak lesz a későbbiekben folytatása, így ez az első, de nem az utolsó. A képzőművészetet kedvelők „ki vannak éhezve” az ilyen kiállításokra, ezért döntöttek a megszervezése mellett.

Papp Gábor festménye

Zenei élménnyel Nyírő Szabolcs vallástanár színesítette az eseményt. Az alkalomhoz illő dalokat énekelt gitárkísérettel. A város polgármestere nem tudott jelen lenni, mert nem volt a városban, de a városháza részéről jelen volt Demián Zsolt alpolgármester. Ő beszédet is mondott, melyben köszönetet nyilvánított a szervezőknek, a művészeknek és azoknak is, akik elmentek a kiállításra. „Büszkék vagyunk városunk képzőművészeire és szívesen fogadunk művészeket más városokból, illetve országokból is. Reméljük, még sokszor találkozunk a jelenlévő művészekkel ebben a galériában.”- mondta zárszavában.

A megnyitóbeszédek után a szépszámú érdeklődő bejárta a kiállítást, majd megkóstolták a szervezők által biztosított finom pogácsákat, üdítőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!