Hangverseny

2020.10.15. 08:00

Tiberiu Soare lesz a ma esti filharmónia-koncert karmestere

Beethoven III. Leonóra nyitánya és Rimszkij-Korszakov Seherezádéja lesz műsoron a nagyváradi filharmónia ma este hét órakor kezdődő hangversenyén, melynek meghívott dirigense Tiberiu Soare, akivel a tegnap délelőtti sajtótájékoztatón személyesen is találkozhattunk.

Tóth Gábor

Az elmúlt héthez hasonlóan ismét a szó klasszikus értelmében vett „szólista” nélküli koncertet hallhatunk ma este a filharmóniánál, ezúttal a kiváló bukaresti karmester, Tiberiu Soare vezényletével, kinek neve önmagában is megáll, nemcsak nálunk, de a világon bármelyik koncertteremben, nincs is itt szükség körítésre. Ő maga szerény, ámde e mögött igen sokoldalú zenész és zenéről szívvel érző és kimagasló szaktudással, műveltséggel gondolkodó ember. Az 1977-ben született Tiberiu Soare, a Bukaresti Román Nemzeti Opera karmestere, idéntől pedig a nagyszebeni filharmonikusoké is, az egyik, ha nem generációjának a legismertebb itthoni zenekarvezetője jelenleg, de nyilván pályafutása ennél jóval szélesebb ívű, neves zenekarokat vezényel, zenetudós, tanít, előad, a kortárszene elkötelezettje, és minden lehetséges fórumon munkálkodik az igaz zenei-kulturális értékek népszerűsítéséért. Azt már lehet, kevesebben tudják róla, hogy valamikor még tubásnak tanult a Bukaresti Zeneművészeti Egyetemen. Ha emlékeim nem csalnak, 2007- ben hallottam-láttam Nagyváradon először ezt a kiváló fiatal karmestert, akkor Jandó Jenővel játszottak, szintén Beethovent. Utoljára pedig 2019-ben járt itt a filharmónia Tavaszi Fesztiválján.

Most, az idei világjárvány által elmosott Beethoven-évfordulóhoz (a szerző születésének kétszázötvenedikje) egy, a mester egyetlen operájának (Fidelio) már említett, ún. programatikus nyitányával csatlakozik a nagyváradi filharmónia. Eztán következik az egzotikus keleti tájakra, Az Ezeregyéjszaka meséibe képzeletbeli utazást nyújtó szimfonikus szvit, a világutazó tengerésztiszt és minden idők egyik legnagyobb zenekartudós komponistája, Nyikolaj Rimszkij-Korszakov Seherezádéja. S ha már azt mondtuk, szólista nélküli ez a hangverseny, most mégis részben helyesbítenünk kell, mert a nagyszabású mű szólóhegedűs „mesélője” Nagy Kálmán koncertmester lesz.

Tiberiu Soare zenei és emberi történetei, akárcsak Seherezádéi, kifogyhatatlanok és tanulságosak, erről meggyőződhettünk a vele való találkozáskor. Minekutána úgy tűnik lassan ismét kapuzárásra kényszerítik az ország különböző kulturális intézményeit, Bukaresttel kezdve, Soare kifejezetten gratulált hozzá, hogy a váradi filharmónia még megmaradt fáklyavivőnek ebben a sötétedő helyzetben. Ugyanakkor a vírusriadó súlyosságára való tekintettel nagyon tisztelettudóan bár, de nem rejtette véka alá véleményét arról, hogy mennyivel jobb volna nemcsak a művészek, de mindenki más számára is, ha ebben a folyamatosan fenntartott, futóhomokkal körített bizonytalanságban előreláthatóbb alternatívánk lenne, hogy egyszerűen hagyják tenni a feladatunkat a minduntalan változó, váratlannál váratlanabb sürgősségi rendeletek helyett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!