Kiállítás

2020.06.30. 14:00

Szavak nélküli szimfónia

Naiv festőművészeti alkotásokból nyílik kiállítás július 2-án, csütörtökön 17 órától a váradi neológ zsinagógában. A Naiv Festőművészek Romániai Egyesülete szervezésében létrejövő „Szavak nélküli szimfónia” címet viselő kiállításon ezúttal Camelia Constantin és Nicolae Pătru alkotásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A festmények július 30-ig maradnak megtekinthetőek, ezt követően ugyanis egy másik alkotó, Gheorghe Ciobanu egyéni kiállítása fog helyet kapni a zsinagógában. Ezek a kisebb kiállítások előfutárai az októberben megrendezendő VII. Országos Naiv Festőművészeti Fesztiválnak, immár hagyományosan Nagyváradon.

Az alkotókról

Camelia Constantin Tîrgoviştén született, középiskolai tanulmányát matematika – fizika szakon végezte, azonban a művészet iránt érdeklődve Craiován a művészeti iskola tanfolyamait is látogatta.

Egyetemi végzettségét illetően pszichológus. Emlékezete óta rajzol, gyerekkorában első „vásznai” a nagyszülők házának fala volt. A naiv festészetet azért választotta, mivel gyerekkorára emlékezteti, illetve meglátása szerint ez a műfaj segít megőrizni valamit ennek a kornak ártatlanságából. Első vászonra készült alkotásait 13 éves korában festette, vevői a szomszédok voltak. „Szeretem a naiv festészetet, mivel általa szabadon és őszintén ki tudom fejezni magamat ebben az egyre önzőbb világunkban” -vallja. Alkotásai megtalálhatóak többek között magyarországi, holland, kanadai magángyűjteményekben, visszatérő vendége az Országos Naiv Festőművészeti Festiválnak.

Nicolae Pătru foglalkozását tekintve esztergályos, negyedikes kora óta rajzol, ötödikes korától pedig egy tanára támogatta tehetségének kibontakoztatásában. Alkotásain a falu élete elevenedik meg. Camelia Constantinhoz hasonlóan ő is állandó vendége az évenként megrendezett fesztiválnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!