Felújítás

2024.06.17. 17:07

Lekerült az állványzat egy része az egykori nagyváradi pénzügyi palotáról

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Ahogy haladnak előre a munkálatokkal, fokozatosan teljes pompájában kezd kibontakozni az egykori pénzügyi palota, majd poliklinika, mely a felújítást követően a megyei önkormányzat székhelyeként fog szolgálni. Az elmúlt időszakban már leszerelték a külső állványzatnak a Fő utca felőli részét.
Az ingatlanban a korszerűsítés után az alagsorban a gépészeti és egyéb műszaki berendezések kapnak helyet és egy hőközpont, saját hőszivattyúkkal. A földszinten, az első és második emeleten irodák lesznek. Ugyanakkor a földszinten egy ügyfélfogadó helyiséget, a második emeleten pedig egy dísztermet alakítanak ki. Két felvonót is beépítenek, melyekkel egészen a manzárdig lehet majd eljutni.

Az eklektikus stílusú műemléképületet ifj. Rimanóczy Kálmán tervezte a mizeri rend felkérésére, erre utal az a hatalmas falfestmény, mely még látható a főlépcsőház plafonján. Az építkezés 1899-ben kezdődött és 1900-ban már át is adták az ingatlant, melyet az irgalmas rend az Osztrák–Magyar Monarchia pénzügyminisztériumának adott bérbe, s a bérleti díjból működtette a pénzügyi palota melletti kórházát. A kommunista rendszerben ezeket az épületeket is államosították és a volt pénzügyi palotában járóbeteg-ellátót rendeztek be. A rendszerváltás utáni hosszas ingatlan-visszaszolgáltatási perben a római katolikus egyház eredetileg visszakapta mind a volt kórház, mind a volt pénzügyi palota épületét, ez utóbbit azonban a román állam gyakorlatilag visszaállamosította, és így az jelenleg a Bihar Megyei Tanács tulajdonát képezi. A tulajdonjogi per évei alatt a volt pénzügyi palota használaton kívül állt, ami miatt súlyos állagromlás következett be.
A tervek szerint a Bihar Megyei Tanács az idén fogja áthelyezni a tevékenységét az épületbe, illetve néhány alárendelt intézmény is átköltözik, akárcsak azok az egyesületek, melyekben részvényes az önkormányzat. Így tulajdonképpen közigazgatási palota lesz az ingatlanból, melynek főbejárata, akárcsak eddig, a Fő utcára néz majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában