Elsőáldozás

2024.05.28. 19:12

Szentháromság vasárnapján tartották az elsőáldozást

Szőke Ferenc

A margittai katolikus közösség május 26-án, Szentháromság vasárnapján tartotta az elsőáldozás ünnepét. A szentmise keretében első alkalommal találkozott az Eucharisztiában jelenlévő Jézussal nyolc fiatal – hat fiú és két leány – az Árpád-házi Szent Margit római katolikus templomban. Ünnepélyes bevonulással kezdődött a szentmise, melyet követően a szentmisét Blaga Antoniu segédlelkész celebrálta. Többségében a felkészítésüket is ő végezte, melyet folyamatosan nyomon követett Tóth Attila-Levente plébános is. Szinte telt ház volt a templomban, hiszen az elsőáldozókat elkísérték szüleik, keresztszüleik, rokonaik, ismerőseik, barátaik. Megtisztelte jelenlétével az ünnepséget Cseke Attila megyei tanácselnökjelölt és Demián Zsolt polgármesterjelölt. „Számunkra fontos a magyar közösség minden ünnepe, ezért úgy éreztük közöttük a helyünk, egy ilyen jeles napon. Jó volt látni és osztozni örömükben, boldogságukban” – nyilatkozták az ünnepség után.

Blaga Antoniu a bevezetőben köszöntötte az elsőáldozókat, a hozzátartozóikat és minden jelenlévőt. Szentbeszédben főként a Szentháromság Misztériumáról beszélt a gyerekeknek. Ezt nem megmagyarázni kell, hanem hittel elfogadni, mivel ez egy hittitok – hangzott el a beszédben. A gyerekek, kezükben égő gyertyával, megújították keresztségi fogadalmukat, melyet követően elvégezték a szentáldozást. Utánuk a szülők és hozzátartozók vették magukhoz a Szent Lelket, majd minden erre felkészült jelenlévő. A gyerekek megkapták elsőáldozási igazolásukat és ajándékaikat. A szentmise után a gyerekek, az ünnepélyes kivonulás után, közös reggelire mentek az ifjúsági központba, hogy elfogyasszák a szokásos kalácsot kakaóval és még beszélgessenek, barátkozzanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában