Tervek

2024.05.30. 14:14

Ösztönözné a gasztroturizmust az RMDSZ

Hétpontos választási programjából újabb kettőt ismertetett Cseke Attila megyei tanácselnökjelölt azon a sajtótájékoztatón, melyet csütörtök reggel tartott az RMDSZ nagyváradi székhelyén.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Cseke Attila hangsúlyozta: Bihar 2030-ra modellértékűvé kell váljon Románia összes többi megyéje számára. Hétpontos választási programjából az utolsó kettőt ismertette ezúttal, melyek közül az egyik a konnektivitásra vonatkozik. Arra hívta fel a figyelmet, hogy napjainkban alapvető fontosságú a személyek, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgása, emiatt is sajnálatos tény, hogy még mindig nincs megépülve az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakasza. Szerinte ezért a fő felelősség a Szállításügyi Minisztériumot, illetve az elmúlt huszonegy évben a tárcát irányító pártokat terheli, de az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR) is „gyerekes magyarázatokat ad” arra nézve, hogy miért húzódnak a végtelenségig el a perek és a közbeszerzési eljárások. „Gondoljunk csak bele, hol tartana ma Bihar megye a fejlődésben, mennyi beruházás valósult volna meg az elmúlt években, ha itt is volna autópálya” – fogalmazott. Az RMDSZ megyei tanácselnökjelöltje azt javasolta: épüljön gyorsforgalmi út Szatmár és Hunyad megyék felé is, illetve Margitta és Debrecen közt, hiszen ha ezek mellé hozzátesszük az Arad-Nagyvárad közötti gyorsforgalmit és az A3-as autópályát, akkor Bihar valóban össze lenne kapcsolva minden égtájjal.
Cseke Attila gratulált a Körösök Vízügyi Igazgatóságnak, amiért sikerrel pályázott a Fejlesztési Minisztériumnál az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében arra, hogy 191 kilométer hosszan kerékpárút létesüljön az Ér, a Berettyó, a Sebes-Körös és a déli gyűjtőcsatorna töltései mentén. Mivel szintén a PNRR-n keresztül a megyei tanács összefogott Kolozs és Fehér megyékkel egy 100 kilométeres bicikliút építésére, Bihar megyében összesen közel 300 kilométeres új kerékpárút fog keresztülhaladni gyönyörű vidékeken – magyarázta az RMDSZ-es politikus. Szintén a konnektivitás témájában Cseke azt javasolta, hogy a magyar–osztrák GYSEV (Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút) mintájára nálunk is működjön egy regionális vasúti társaság.
A választási program utolsó, hetedik pontja a kultúra, a sport és a turizmus ágazatára összpontosít. A megyei tanácselnökjelölt szerint a megyei tanács finanszírozhatná több színvonalas kulturális fesztiválnak a megszervezését. Meglátásában csomagban lehetne népszerűsíteni az idegenforgalmi szolgáltatásokat. Jó ötletnek tartaná a gasztroturizmus fellendítését, például gasztronómiai napok rendezésével vagy egy bihari márkanévvel, mert volna rá igény. A sport területén támogatná az ifjúsági és diákklubokat, illetve kiaknázná a vízisportokban rejlő lehetőségeket, hiszen Bihar megyében komoly hagyománya van a vízilabdázásnak, az úszásnak, a műugrásnak – hangzott el a sajtótájékoztatón. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában