Beruházás

2024.05.27. 07:57

Megújul két váradi óvoda

Forrás: PMO

ERDON-összeállítás

Felújítják a nagyváradi 5. és 54. számú óvodákat. A helyi tanács pénteki azonnali ülésén fogadta el ezeknek a beruházásoknak a műszaki-pénzügyi mutatóit. A projekteket a 2021–2027 Északnyugati Regionális Programhoz nyújtják be finanszírozásra. Az Aluminei utca 100A szám alatti 54. Számú Óvoda épülete 1978-ban készült el, két bejárattal, illetve három, az udvarra vezető kijárattal rendelkezik. Jelenleg 12 csoportterem van az ingatlanban, ezek mellett persze mosdók, öltözők, étkezőtermek is, de található itt konyha, raktár, tanszerterem, mosoda, orvosi rendelő és irodák is. A létesítmény felszereltsége azonban elavult, az udvaron lévő játékeszközök egy része meg van rongálódva – írja közleményében a polgármesteri hivatal. A felújítási projekt értelmében az ingatlan földszintjén kapnak majd helyet a mosdók, az étkező, a raktárak, a mosoda, valamint a konyhában dolgozó személyzet öltözője. Szintén a földszintre építenek három feljárót is a mozgáskorlátozottak számára. Korszerűsítik az elektromos hálózatot, a világítást LED-égőkkel biztosítják és energiamenedzsment-rendszert (BEMS) építenek be az ingatlanba a hatékonyabb energiafelhasználás érdekében. Napelemeket is beszerelnek, ami az ingatlan elektromosenergia-fogyasztásának minimum a harminc százalékát fogja biztosítani. Ennek a beruházásnak a költségvetése 18.301.436 lej áfa nélkül, a megvalósítási időszak 12 hónap.

Az 5. Számú Óvoda a Călimăneștilor utca 10. szám alatt van, és ennek az épületnek a felújítását is a fent említett program anyagi forrásaiból finanszírozzák majd. Az 1981-ben épült ingatlanra rá is fér a felújítás, melynek során energiahatékonnyá teszik az épületet, továbbá szintén beszerelnek napelemeket és energiamenedzsment-rendszert. A beruházás értéke 4.969.584 lej áfa nélkül, a megvalósítási időszak 14 hónap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában