Választási program

2024.05.22. 10:55

Cseke: Bihar okosmegyévé kell váljon

Hétpontos választási programjából újabb kettőt ismertetett Cseke Attila megyei tanácselnökjelölt azon a sajtótájékoztatón, melyet szerda reggel tartott az RMDSZ nagyváradi székhelyén.

Ciucur Losonczi Antonius

Cseke Attila hangsúlyozta: Bihar 2030-ra modellértékűvé kell váljon Románia összes többi megyéje számára. Az infrastruktúra területén az első lépések már megtörténtek, hiszen azon két és fél év alatt, ameddig a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztériumot vezette, több mint egymilliárd euró értékű pénzösszeg érkezett a megyébe. „Ma nincs egyetlen olyan település sem – beleértve Nagyváradot is –, mely ne lenne haszonélvezetője ennek a bukaresti jelenlétnek különböző beruházások formájában” – hangsúlyozta az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke.

Hétpontos választási programjából ezúttal kettőt ismertetett Cseke Attila. Az egyik arra vonatkozott, hogy Bihar okosmegyévé kell váljon, ami azt jelentené, hogy a megpályázható pénzalapok elérhetővé és átláthatóvá kell váljanak a megyei tanácsnál egy digitális platformon. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az összes minisztérium közül az általa irányított volt az első, mely online nyilvánossá és hozzáférhetővé tette az országos helyreállítási tervből (PNRR) rá eső pénzforrásokat, ebben az esetben a 7,3 milliárd eurós keretet. Annak fontosságát is kiemelte, hogy az engedélyek és egyéb dokumentációk beszerzése a virtuális térben történjen, és a kérelmezők bármely pillanatban hozzájuthassanak ahhoz az információhoz, hogy ez a folyamat éppen hol tart. Példaként a teljesen digitalizált Anghel Saligny fejlesztési programot hozta fel, melynek köszönhetően a polgármestereknek már nem kell elutazniuk a fővárosba, ha pályázni akarnak. Bár természetesen nincs köztük alá- és fölérendeltségi viszony, de Cseke Attila szerint a megyei tanács ösztökélhetné a települési önkormányzatokat, illetve a vele partneri viszonyban levő más intézményeket, hogy ők is digitalizáljanak. Ugyanakkor az intelligens megye koncepciójának részét képezné az idegenforgalmi kínálatnak az online népszerűsítése is, például a turisztikai tematikus útvonalakat egyetlen platformon kellene összesíteni, bemutatni – magyarázta a megyei tanácselnökjelölt.

A másik programelem, amelyre Cseke Attila kitért, az a vállalkozásoknak a támogatása volt, hiszen, mint kifejtette, egy kedvező üzleti környezet magasabb életszínvonalat, és jól fizetett munkahelyeket eredményez. Ennek érdekében benépesítené a már létező ipari parkokat az RMDSZ, és újakat is létesítene Nagyszalontán és Érmihályfalván. Hangsúlyt helyezne a gazdasági és pénzügyi ismeretek oktatására, az iskolákkal és az egyetemekkel együttműködve egy zászlósprojekt keretében. A megyei tanács tapasztalatokkal rendelkező szakembergárdája tanácsokkal szolgálhatna azoknak a vállalkozóknak, akik európai uniós pénzforrásokra pályáznak, és a helyi termékeket is erőteljesebben kellene felkarolni, például egy bihari márkanév megalkotásával.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában