Korszerűsítés

2024.04.22. 16:31

Jóváhagyták a művészeti líceum felújítási projektjét

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Megvalósul a Nagyváradi Művészeti Líceum Petőfi park 26. szám alatti épületének a felújítására, miután a 2021–2027 közötti Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Program keretében jóváhagyták az erre fordítandó összeget. A polgármesteri hivatal azt írja közleményében, hogy ez már a negyedik váradi tanintézmény, amelyet az említett finanszírozási program keretében korszerűsítenek, a másik három a Friedrich Schiller Német Nyelvű Elméleti Líceum, a Juhász Gyula Gimnázium és a 45. számú óvoda. A közlemény emlékeztet arra, hogy már alá van írva az a 78 millió euró értékű finanszírozási szerződés az Országos Helyreállítási és Reziliencia Alappal (PNRR), mely összegből 26 váradi tanintézményt korszerűsítenek, illetve van egy 15 millió eurós projekt is, amelynek keretében az összes nagyváradi iskolát és óvodát felszerelik oktatási segédeszközökkel, bútorokkal és informatikai eszközökkel.

A művészeti líceum korszerűsítése nyomán növelik az említett épület energiahatékonyságát, és bevezetik az intelligens energiagazdálkodási rendszert. A munkálatok során megtisztítják, lefestik és hőszigetelik a homlokzatot. Az udvarra néző külső falakat bazaltgyapottal, míg a padlófödémet extrudált polisztirol lemezekkel szigetelik. A nyílászárókat fakeretes, háromrétegű termopán ablakokra cserélik, a tetőfödémet megtisztítják és merev ásványgyapot hőszigetelést helyeznek el rajta. Korszerűsítik a mosdókat, a hűtő- és fűtéshálózatot, megújítják a vízvezetékeket, a fűtési/hűtési rendszert, a hőközpont berendezéseit, a szellőzőberendezéseket, a belső tűzcsapokat és az elektromos világítási rendszert. A beruházás összértéke 18.156.814 lej, ebből a vissza nem térítendő támogatás 16.118.068 lej. A munkálatok időtartama 24 hónap a munkaszerződés aláírásától számítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában