Küldöttgyűlés

2024.04.21. 17:11

Cseke Attila az RMDSZ jelöltje a Bihar Megyei Tanács élére

Beszámoló és rangsoroló küldöttgyűlést tartott pénteken este az RMDSZ Bihar megyei szervezete Nagyváradon. A tanácskozás díszvendége dr. Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes volt.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, illetve Orbán Viktor magyar miniszterelnök üdvözleteit adta át. Arra figyelmeztetett: „össze kell szednünk magunkat”, mert magas részvétel várható a június 9-i választásokon, ami azt jelenti, hogy egyetlen szavazat sem veszhet el. Az EP választással kapcsolatban kifejtette, hogy a KDNP és az RMDSZ egy pártcsaládhoz, az Európai Néppárthoz (EPP) tartozik. „Fontos, hogy Brüsszelben a magyar, beleértve a kisebbségi érdekeket is, képviselni tudjuk” – hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy Magyarországon egyszerű a kampányüzenetük: nem a migrációra, nem a genderőrületre, nem a háborúra. A jelenlegi EU-s intézmények gyengén teljesítenek, a legnagyobb probléma pedig az, hogy a Nyugat egyre inkább belesodródik a háborúba. Iszlámból elég volt a török hódoltság ideje, genderügyben pedig a magyar kormány senkinek sem ad életvezetési tanácsokat, de a gyermekeinket hagyják békén – fogalmazott Semjén Zsolt. Áttérve az önkormányzati választásokra, kijelentette: ott, ahol az RMDSZ-szel szembeni indulás azt kockáztatja, hogy a végén nem magyar polgármester lesz, vagy kevesebb magyar tanácsos lesz a közgyűlésben, ott ez nemcsak politikai hiba, hanem erkölcsi bűn. „Szeretném megköszönni a magyar kormány nevében, hogy mindig mellettünk vagytok. A mi politikai közösségünknek és Orbán Viktornak szüksége van az RMDSZ-re az Európai Parlamentben. A hitelesség szempontjából is fontos, hogy az erdélyi magyarságot erdélyi magyarok képviseljék az Európai Unió parlamentjében” – zárta szavait Semjén Zsolt.

Fotó: Alexandru Nițescu

Horváth Anna, az országos RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke jelezte, hogy tulajdonképpen már benne vagyunk „a szuperválasztási évben”, melynek első szakasza lezárult, hiszen iktatva lettek Bukarestben azok az aláírások, melyek kellettek ahhoz, hogy az összefogás listája elindulhasson az európai parlamenti választáson, illetve a belső rangsorolások is megtörténtek. A különböző politikai egyeztetésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott Horváth Anna: „bölcsnek és meglepőnek tartottam azt a felajánlást, melyet a Bihar megyei szervezet a közösségi érdek ügyében más magyar politikai szervezeteknek, és nem csak nekik, tett. Ez egy nagylelkű és jövőbe tekintő gesztus volt. Az országos egyeztetéseken értelmes és értelmezhető javaslatokat vártunk a többi magyar alakulattól, melyeket megtárgyaltunk. Az EMSZ helyi szervezetei nagyon sok helyen éltek azzal a lehetőséggel, hogy befutó helyeket kaptak az RMDSZ listáin. Nyitottak voltunk tehát, vártunk építő javaslatokat, de Bihar megyére vonatkozóan ilyen nem érkezett. Koalíció lehetőségéről nem volt szó az országos egyeztetéseken. Nagyon tisztán elmagyaráztuk, hogy ez nem opció. Véleményem szerint tehát az lett volna a bölcs döntés az EMSZ részéről Bihar megyében, ha elfogadják a számukra felkínált helyeket” – közölte Horváth Anna.

Fotó: Alexandru Nițescu

Politikai tájékoztatójában Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy felerősödtek a magyarellenes megnyilvánulások. A két román nacionalista párt nagy valószínűséggel együtt közel 30 százalékos eredményt fog elérni a parlamenti választáson, ezért is lényeges tehát a bukaresti magyar jelenlét. Ami pedig az európai parlamentet illeti: akkor van esély arra, hogy változtassunk az EU működésén, és jó irányba tereljük, ha Brüsszelben is ott vagyunk – nyomatékosította az RMDSZ-es politikus. Felidézte, hogy amíg az RMDSZ kormányon volt, az általa vezetett fejlesztési minisztérium 582 beruházást hagyott jóvá Bihar megyében, és több mint 1 milliárd euró érkezett ide. A megyei tanács elnökjelöltjeként kitért arra, hogy a statisztikai kimutatások szerint az a tendencia, hogy a városi agglomerációkban élők száma csökken, míg a vidéki lakosság száma emelkedik, mindkét környezetet fejleszteni kell tehát, egyaránt oda kell figyelni rájuk. Kiegyensúlyozott fejlődésre van szükség, hiszen minden közösség egyaránt fontos, mindenkire szükség van – hangsúlyozta Cseke Attila, hozzátéve, hogy az RMDSZ megyei tanácsosjelölti listáján is minden terület le van fedve, hiszen egy széles összefogás eredményeként jött létre.  

Borsi Imre Lóránt frakcióvezető a megyei közgyűlésben kifejtett tevékenységről számolt be. A küldöttek a következő megyeitanácsos-jelölti listát hagyták jóvá: 1. hely – Csiszér Norbert református lelkész, 2. Kéry Hajnal, a Nőszervezet megyei elnöke, 3. Grim András, a szórvány képviselője, 4. Szijjártó Szilárd szalontai vállalkozó, 5. Chiș Gheorghe mihályfalvi közgazdász, 6. az EMSZ-nek fenntartott hely, 7. Jakab Ferenc VIDIFISZ-elnök, 8. Chorchis Ștefan szlovák kisebbségi, 9. Vesselényi István környezetgazdász, 10. az MPE jelöltje, 11. Lakatos János magyar roma, 12. Kádár József jogász.  

Fotó: Alexandru Nițescu

A küldöttgyűlésen átadták az idei Hűség- és A kezdet-díjakat is. A Hűség-díjat Baranyi Károly (Székelyhíd), Szél Sándor (Nagyvárad), Simon Lajos (Bihardiószeg) és id. Jakab Ferenc (Tenke) kapta meg, A kezdet díjat pedig Semendi Magdolna (Örvénd).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában