Beszámoló

2024.04.22. 17:24

Borson találkoztak az erdélyi magyar nyugdíjasszervezetek képviselői

Borson szervezték meg április 19–20-án az erdélyi és partiumi magyar nyugdíjasmozgalmak negyedik fórumát. A tanácskozás díszvendége dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes volt.

Ciucur Losonczi Antonius

Harmincegy magyar nyugdíjasszervezetnek az irányítói vettek részt a konferencián. Az egybegyűlteket üdvözölte Horváth Anna, az országos RMDSZ önkormányzatokért felelős alelnöke, Szilágyi Ibolya, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének elnöke, Harrach Péter KDNP-es országgyűlési képviselő, az Országgyűlés volt alelnöke, Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke és Bátori Géza, Bors község polgármestere.
Köszöntőbeszédében Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke arra hívta fel a figyelmet: az Életet az éveknek elnevezésű fórumot immár negyedik alkalommal szervezték meg, azzal a céllal, hogy az erdélyi magyar nyugdíjasmozgalmak vezetői találkozzanak, megosszák egymással a tapasztalataikat, illetve, hogy fontossági sorrendbe tegyék azokat a lépéseket és akcióterveket, melyeknek megvalósítására nagy szükség van. „Nyilván az idén a legfontosabb az, hogy együtt egy erős magyar jelenlétet tudjunk felmutatni az erdélyi magyarság részéről azért, hogy az Európai Parlamentben változást tudjunk elérni, itthon pedig minél több önkormányzati képviselőnk és polgármesterünk legyen” – hangsúlyozta.

 

Az összejövetelt megtisztelte jelenlétével dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki a Kárpát-medencei magyar nyugdíjasmozgalom fővédnöke, így a tanácskozásba bekapcsolódtak a magyarországi, a felvidéki és a délvidéki szépkorú vezetők is. „Meggyőződésünk, hogy ez oda vezet, hogy erős képviseletünk lesz Brüsszelben, hiszen együtt csak győzni tudunk” – fogalmazott Biró Rozália.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke üdvözletét is tolmácsolta dr. Semjén Zsolt, akit hatalmas taps fogadott a terembe való belépésekor. A miniszterelnök-helyettes beszélt arról, hogy Magyarországon egyszerű a kampányüzenetük: nem a migrációra, nem a genderőrületre, nem a háborúra. Iszlámból elég volt a török hódoltság ideje, az LMBTQ-propagandisták pedig a gyermekeinket hagyják békén – fogalmazott. Azon meggyőződésének is hangot adott a KDNP-es politikus: ott, ahol az RMDSZ-szel szembeni indulás azt kockáztatja, hogy a végén nem magyar polgármester lesz, vagy kevesebb magyar tanácsos lesz a közgyűlésben, ott ez nemcsak politikai hiba, hanem erkölcsi bűn. 

A nyitónapon előadást tartott ezután Wéber Csilla pszichológus és Székely-Farkas Tímea környezetgazdász.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában