Elégedetlenség

2024.03.07. 12:56

Tüntettek a váradi taxisok

Éhségsztrájkoló bukaresti kollégáikkal szolidarizáltak a nagyváradi taxisok csütörtök délelőtt: az új sportcsarnok parkolójában tüntettek 10–13 óra között.

Fotó: Pap István

Pap István

Délelőtt tíz órakor még csak kéttucatnyi taxis állt az új nagyváradi sportcsarnok déli, a körgyűrű felőli parkolójában, de fél óra múlva már mintegy kétszázan gyűltek össze, hogy kifejezzék elégedetlenségüket az alternatív személyfuvarozók, konkrétan a Bolt és az Uber szolgáltatók ellen. A taxisok leparkolták a gépkocsikat, és a sportcsarnok oldalbejárata előtt gyülekeztek, majd egy adott pillanatban odamentek autóikhoz és elkezdték nyomni a dudát, mintegy öt percen át nagy hangzavart csapva. Volt, aki tülköt fújt, mások román zászlókat lengettek, majd háromnegyed tizenegy körül Constantin Hași, a taxisok képviselője szólt az elégedetlenkedőkhöz.

Fotó: Pap István

„Azért vagyunk itt, hogy támogassuk a bukaresti, temesvári, brassói, gyulafehérvári taxisokat, akik éhségsztrájkolnak” – szögezte le, hozzátéve, hogy továbbra is követetelik a kormánytól annak az öt pontnak az életbe léptetését, amelynek bevezetését már régóta várják. A követelések egyike az alternatív fuvarozók által alkalmazott dinamikus árszabás megszüntetése, ami azt jelenti, hogy ugyanannak az útvonalnak különböző napszakokban más és más ára lehet. A régebbi követelések mellett a taxisok két másik igénnyel is előálltak: az alternatív fuvarozók esetében szüntessék be annak lehetőségét, hogy haszonbérleti szerződéses alapon fuvarozhassanak, illetve szabályozni kellene a Bolt és az Uber autók számát.

Fotó: Alexandru Nițescu

Constantin Hași lapunknak elmagyarázta, hogy jelenleg a taxisok nagyon hátrányos helyzetben vannak az alternatív fuvarozókhoz képest, ugyanis a Bihar megyében forgalomba írt autóikkal és a Nagyváradon kiadott engedélyeikkel csakisVáradon tudnak dolgozni, miközben a Bolt és az Uber autók az országban bárhol felbukkanhatnak, számukra semmilyen földrajzi megkötöttség nem létezik. Hași szerint ugyanúgy szabályozni kellene a Bolt és az Uber autók számát, mint a taxikét. A törvény értelmében ezer lakosra maximum négy taxi juthat, ezért megítélésük szerint az lenne a méltányos, ha a Bolt és az Uber szolgáltatók esetében ez az arány kettő vagy három autó lenne ezer lakosra. „Nagyváradon jelenleg 600–700 közötti az aktív taxisok száma, a Bolt és az Uber csak Nagyváradon közel 2000 autót működtet” – mondta lapunknak Hași. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy az alternatív szolgáltatók országos szinten körülbelül havi 30 millió eurót visznek ki az országból, „a mi bevételeink pedig mintegy 50 százalékkal csökkentek, mióta itt van a két vállalat” – tette hozzá. A taxis hangsúlyozta: „Mi nem akarjuk elűzni őket, nem is akartuk ezt soha, hanem lojális konkurrenciát akarunk”.

Fotó: Pap István

A váradi tiltakozó megmozdulás kora délután egy óráig volt engedélyezve, a taxisok nem tartottak autós felvonulást, nem zárták le a forgalmat, hanem egy órakor rendezett módon elhagyták a helyszínt. 

Fotó:  Alexandru Nițescu                                               

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában