Nyilvántartás

2024.03.12. 19:37

Magyarországi cégek uralják a Bihar megyei befektetői tájképet

Az elmúlt években mintegy hatezer külföldi tőkéjű cég létesült, illetve működött Bihar megyében, derül ki a Bihar Megyei Kereskedelmi Nyilvántartási Hivatal összesítéséből, melyet laptársunk, a Jurnal Bihorean kért ki az intézménytől.

Illusztráció

ERDON-összeállítás

Az adatok szerint a több mint 22 ezer Bihar megyében működő cég közül 5.900 külföldön van bejegyezve, ezek azok a cégek, amelyek teljes egészében vagy részben külföldi tőkéből létesültek Bihar megyében. Az 5.900 cég közül 5.050 volt aktív vállalkozás az elmúlt évben, a többi időlegesen felfüggesztette tevékenységét, csődbe jutott, vagy felszámolás alatt áll. A külföldi befektetők Bihar megyében Nagyváradot preferálják a leginkább, itt ugyanis több mint 2.800 külföldi tőkéjű cég van bejegyezve, melyek tevékenységi területe is igen változatos: van köztük kereskedelmi vállalkozás, pékáru gyártó, gyógyszerforgalmazó, építőipari vállalat, ingatlanközvetítő, étterem, szállítási vállalat stb. A legtöbb külföldi befektető Magyarországról érkezett Bihar megyébe, szám szerint mintegy 2.400 cég tevékenykedik itt, következik Olaszország mintegy 1.800 céggel, majd jelentős leszakadással Németország 430 céggel. Vannak ugyanakkor Bihar megyében spanyolországi, szlovákiai, törökországi, ciprusi, szerbiai, amerikai, franciaországi, svédországi, hollandiai stb. cégek is. Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta jelentősen megnőtt az ukrajnai cégek jelenléte Romániában, több mint 775 ukrajnai vállalkozás működik az országban, ebből 70 van Bihar megyében.
A hivatalos adatok szerint a legnagyobb Bihar megyei külföldi cég a Purem Oradea kipufogó rendszereket gyártó vállalat volt 2022-ben, közel három milliárd lejes éves forgalommal és több mint 410 millió lejes profittal. A legnagyobb nettó profitot összehozó Bihar megyei cégek a tavaly a következők voltak: Celestica (több mint 46 millió lej), Certinvest (több mint 29 millió lej), Transmec RO (több mint 22 millió lej.). A legnagyobb veszteséget termelő cégek pedig a Sogefi Suspensions Eastern Europe, mely több mint 59 millió lejjel zárta a tavalyi évet. A negatív listán az SMA Metalltechnik RO (több mint 28 millió lej veszteség), a European Drinks (mintegy 28 millió lej) és a Transilvania General Import-Export (mintegy 27 millió lej) következik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában