Autópálya

2024.03.18. 17:09

Hosszas huzavona után aláírták az autópálya-építési szerződést

Az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR) hosszas huzavona után aláírta a kivitelezési szerződést a Bisztraterebes–Bihar autópálya-szakasz megépítésére a Precon Transilvania céggel.

Forrás: Facebook/Cristian Pistol

Pap István

Az aláírásról szóló hírt pénteken jelentette be Facebook-oldalán Cristian Pistol, a CNAIR igazgatója. A 28,55 kilométer hosszú szakaszt 785 millió lejből (áfa nélkül) fogják megépíteni. A nyomvonalon hét híd és tizenegy felüljáró is épül. Mint arról már írtunk, a Bisztraterebes–Bihar közötti autópálya-szakasz megépítésére kiírt utolsó tendert a Precon Transilvania és a galaci Citadina 98 vegyesvállalat nyerte el 2023 júniusában, de a versenyben alulmaradt cégek – a Strabag és a Construcții Erbașu – fellebbeztek a döntés ellen. Az Országos Fellebbviteli Tanács (CNSC) elutasította az óvásokat, ami után a Strabag pert indított, de a Bukaresti Ítélőtábla tavaly novemberi ítéletében helyben hagyta a CNSC döntését. Ez azt jelenti, hogy már tavaly novemberben alá lehetett volna írni a szerződést a nyertes konzorciummal, de ezt a CNAIR mégsem tette meg. Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter a cégeket vádolta azzal, hogy „blokkolják” a projektet, a konzorcium képviselői ellenben azt állították, hogy a szerződés aláírását a CNAIR késlelteti. Az ügy háttere, hogy a Precon Transilvania mögött a Selina cégcsoportot tulajdonában lévő Beniamin Rus áll, mely vállalkozás megnyerte az erre a szakaszra 2020-ban kiírt előző tendert. Akkor a Selina nem írta alá a 326 millió lejes szerződést, arra hivatkozva, hogy sokkal több munkálatot kell elvégezni, mint amennyi a tender műszaki leírásában szerepelt. A cég a költségek kiegészítését kérte, ehelyett azonban a CNAIR érvénytelenítette a tendert és új közbeszerzési eljárást írt ki olyan beruházási értékkel, amekkorát egyébként a Selina kért korábban. Ezzel a CNAIR hallgatólagosan elismerte, hogy a korábbi tender alul volt árazva. A most aláírt szerződés után a konzorciumnak hat hónap áll rendelkezésére a tervek elkészítésére, és 18 hónap a kivitelezésre. 
Elkezdheti az észak-erdélyi autópálya másik, Berettyószéplak és Bisztraterebes közötti 26,35 kilométeres szakaszának építését a Construcții Erbașu cég, amely tavaly ősszel nyerte meg az erre a munkálatra kiírt negyedik tendert. Az economica.net azt írta, hogy a közbeszerzési eljáráson vesztes török Nurol Insaat Ticaret cég visszavonta a pályázat eredménye elleni fellebbezését. A portál arról számolt be, hogy a török cég elveszítette az Országos Fellebbviteli Tanácshoz benyújtott panaszát, ezt követően indított pert az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR) ellen, de idén február 28-án, néhány nappal az ügy következő, március 13-i tárgyalása előtt ejtette a keresetet. Januárban Cristian Pistol, a CNAIR főigazgatója azt mondta, hogy március 15-én elkezdődhetnek a Berettyószéplak–Bisztraterebes szakasz tervezésének és kivitelezésének a munkálatai. Az áfa nélkül 884,12 millió lej értékű, európai alapokból finanszírozott szerződést tavaly novemberben írták alá, két hónappal azután, hogy a Construcții Erbașu megnyerte a pályázatot. Az előző, harmadik, 524,956 millió lej értékű pályázatot erre a szakaszra szintén a Construcții Erbașu nyerte 2021-ben, de a CNAIR akkor nem írta alá a szerződést, hanem érvénytelenítette a tendert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában