Beruházások

2024.03.04. 17:29

Felújította váradi és borsi székhelyeit a határrendészet

Forrás: ITPF Oradea

BN-összeállítás

Jobb munkakörülmények között dolgozhatnak immár a Bihar megyei határrendészek. A Nagyváradi Területi Határrendészeti Felügyelőség vissza nem térítendő támogatásból újíttatta fel nagyváradi központi székhelyének öt épületét, valamint a borsi székhelyét, míg az állami költségvetésből kapott támogatásból építtetett egy új székhelyet Érmiháyfalván. Ha a székhelygondok meg is oldódtak, még mindig problémát jelent a felszereltség, az, hogy a határrendészeknek nincs kellő számú autójuk és megfigyelőeszközük. „2023-ban két, vissza nem térítendő külső forrásokból finanszírozott szerződést sikerült teljesítenünk, egyet a Szektoriális Operatív Programból, egyet pedig a Norvég-alapból. Az operatív programon keresztül a felügyelőség székhelyén (Nagyváradon az Aradi úton – szerk. megj.) végzett munkálatok valósultak meg, öt épület rehabilitációja. A projektet négy évvel ezelőtt kezdtük el, de nehézségekbe ütköztünk. A beruházás értéke több mint 21.325.000 lej volt” – idézte az Ebihoreanul Marin Bondarnak, a határrendészet vezetőjének a szavait. Az öt épület 1880 és 1885 között épült, 1990 után semmiféle korszerűsítési munkálat nem zajlott ezeknél az ingatlanoknál, ezért immár sürgősen fel kellett újítani azokat. A borsi határrendészet épületének felújítása ötmillió lejbe került. A Bors I. határátkelőnél felújították az átkelősávokat és a tetőszerkezetet. Az érmihályfalvi új székhely felépítése 12 millió lejbe került.

Forrás: ITPF Oradea

Marin Bondar beszélt a határrendészet logisztikai felszereltségéről is. Elmondta, hogy a feladatok ellátásához szükséges járműveknek mindössze 39,5 százalékával, míg a szükséges megfigyelési eszközöknek csak 57 százalékával rendelkeznek. Hozzátette, hogy az Országos Határrendészeti Főfelügyelőség pályázott vissza nem térítendő támogatásra az eszköztár bővítésére. „Folyamatban van egy olyan projekt, amelynek keretében hőkamerás járműveket vásárolnak a határok védelméhez, egy másik projekt keretében pedig az összes útsávot felszerelik térfigyelő kamerákkal a határátkelőknél” – mondta Marin Bondar.

A nagyváradi határrendészet felügyeli a magyar–román határ Bihar és Arad megyei szakaszát mintegy 1200 munkatárssal.

Forrás: ITPF Oradea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában