Fogyasztóvédelem

2024.03.17. 12:28

Célkeresztben a nagy kiskereskedők

Tavaly több mint másfél millió lejes büntetést kaptak a nemzetközi kiskereskedelmi láncolatok Bihar megyei kirendeltségei.

Forrás: Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság

Pap István

Az elmúlt évben 3805 ellenőrzést végzett Bihar megyében a fogyasztóvédelmi hivatal, ezek közül 329 esetben a szupermarketeket és a nagy nemzetközi kiskereskedelmi hálózatok – Profi, Lidl, Kaufland stb. – Bihar megyei forgalmazási pontjait vizsgálták. A március 15-én, a fogyasztók világnapján tartott sajtótájékoztatón Giani Bura, a hivatal megyei vezetője elmondta, hogy a 329 ellenőrzés nyomán 508 bírságot róttak ki több mint másfél millió lej összértékben. A leggyakoribb problémák között szerepelt az, hogy a polcokon feltüntetett ár nem egyezett meg a kasszánál kérttel, vagy pontatlanok voltak a termék származási helyére vonatkozó adatok. Az ellenőrök sokszor találtak penészes zöldségeket és gyümölcsöket is, illetve a grillsütő részen talált piszkos berendezések miatt is büntettek. Giani Bura leszögezte: „amikor súlyos szabálytalanságot találtunk, például egérürüléket, akkor elrendeltük (…) magának az üzletnek a bezárását”.

Önkéntes ellenőrzés

A Bihar megyei fogyasztóvédelem tavaly bevezetett egy új szolgáltatást, az önkéntes ellenőrzést. Ez abból áll, hogy a gazdasági szereplők maguk kérik meg a hivatalt arra, hogy végezzen ellenőrzést náluk az esetleges szabálytalanságok kiszűrésére. Ennek az az előnye a hivatalból történő ellenőrzéshez képest, hogy amennyiben az ellenőrök szabálytalanságot találnak, nem szankcionálják azt, aki az ellenőrzést kérte, hanem javaslatokat fogalmaznak meg arra vonatkozóan, hogy mit kell tegyen a gazdasági szereplő a hiányosságok megszüntetésére. Ez a módszer azért is előnyös, tette hozzá Bura, mert így kialakul egy közvetlen kapcsolat a vállalkozók és a fogyasztóvédelem között, ami megkönnyíti a jövőben is a szabálytalanságok kiszűrését. Tavaly mintegy harminc alkalommal éltek Bihar megyében az önkéntes ellenőrzés lehetőségével, tudatta az intézményvezető. Hangsúlyozta azt is, hogy a hivatal tanácsadást is nyújt a vállalkozóknak, ami főként abból áll, hogy ismertetik az igénylőkkel a rájuk vonatkozó fogyasztóvédelmi törvényi előírásokat.

Online rendelés

A hivatal vezetőjétől megtudtuk, hogy 2023-ban összesen 4,5 millió lej értékben róttak ki bírságot a fogyasztóvédelem munkatársai, ez jelentős növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest, 2022-ben ugyanis 1,6 millió lej volt a kirótt bírságok összértéke. És történt mindez úgy, hogy egy év alatt csökkent a benyújtott panaszok száma: 2022-ben 2307, míg 2023-ban 2038 panaszt nyújtottak be a Bihar megyei fogyasztóvédelemhez. A hivatalvezető elmondta, hogy a legtöbb panasz, szám szerint 1748 különböző élelmiszerárukra vonatkozott. Megfigyelhető volt továbbá, hogy megnőtt az online rendelt termékek kapcsán benyújtott panaszok száma. Ebben a vonatkozásban Giani Bura azt javasolta a fogyasztóknak, hogy csak olyan online felületről rendeljenek bármit is, amelyek megadják az elérhetőségüket, azaz a postacímet, a telefonszámot, e-mail címet. Kevés kivétellel az online megrendelt, de valamiért nem megfelelő termékeket az eladók tizennégy napon belül kötelesek visszaváltani és a pénzt visszajuttatni a vásárlónak.

Giani Bura felhívta a figyelmet arra is, hogy az elmúlt években megváltoztak a fogyasztóknak a hivatallal való kapcsolattartási szokásai. A világjárvány előtt a panaszok nyolcvan százalékát személyesen nyújtották be az emberek a hivatal Vámház (Evreilor deportați) utca 4/A szám alatti székhelyére, és mindössze húsz százalék volt az online benyújtott panaszok száma, de 2023-ra gyakorlatilag megváltozott ez az arány, és a hivatalhoz benyújtott panaszok 80 százaléka online érkezik. Egyébként azok, akik online akarnak panasszal fordulni a hivatalhoz, megtehetik ezt az országos hivatal honlapján (anpc.ro) és a hivatal váradi székhelyén is fel van állítva egy terminál, ahol szintén pár perc alatt össze lehet állítani és el lehet küldeni a beadványt. Giani Bura elárulta, hogy a Vámház utca 4/A utcai épület első emeletén működik a fogyasztóvédelem, melyet a tavaly 270 ezer lejből teljesen felújítottak. Végezetül Giani Bura elmondta, hogy az országos intézmény átesett a digitalizáláson, ennek következtében megváltozott a Bihar megyei hivatal telefonszáma is. Az új szám 0377-755-359 és működik a 021-9551 központi fogyasztóvédelmi telefonszám is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában