Figyelem!

2024.02.22. 13:48

Sávelválasztókat helyeznek ki

Forrás: Kolozsvári Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság

ERDON-összeállítás

New Jersey-típusú sávelválasztó betonelemeket helyeznek ki az 1-es jelzésű országút Nagyvárad–Kolozsvár közötti szakaszán, a legveszélyesebb területekre. A Kolozsvári Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság felhívja a járművezetők figyelmét, hogy a munkálatok szerdán kezdődtek el, és forgalomkorlátozással járnak Kolozs megye területén, az 536+100, illetve az 554+600 kilométerszelvény közötti szakaszon. Sávelválasztókat tesznek például olyan útszakaszokra is, ahol csak tavaly több tucat halálos baleset történt, ezért valamilyen megelőzési célzatú megoldás találására volt szükség.


A munkálatok a következő útszakaszokon zajlanak: Bánffyhunyad (Huedin) és Kissebes (Poieni) között, a településeken kívül az 536+193 és 536+336, valamint az 537+233 és az 537+449 kilométer közötti szakaszon; Körösfeketetó (Negreni) településen belül az 551+604 és az 551+685, illetve az 554+477 és az 554+560 kilométer közötti szakaszon. A munkálatok idején az említett útszakaszokon a forgalom félsávon halad rendőri irányítás mellett. Olyan útszakaszokról van szó, ahol a gyorshajtás és a figyelmetlen, vagy a záróvonalon történő előzések súlyos vagy halálos balesetekhez vezetnek. Az 1-es országúton ráadásul megnőtt a forgalom a Nagyvárad–Kolozsvár közötti vonatjáratok felfüggesztése miatt is, hiszen a közúton közlekednek azok is, akik eddig vonattal utaztak Kolozsvárra. Nem utolsó sorban pedig itt járnak azok a teherautók és munkagépek is, amelyek a vasútépítési területekre tartanak.
A kolozsvári útépítők által választott megoldás életeket menthet meg, hiszen a kihelyezett betonelemek megakadályozzák, hogy az autók átsodródjanak a szembejövő sávba, így elkerülhetők a frontális ütközések. Viszont ugyanezen elemek miatt a mentők sem tudnak majd gyorsan haladni az érintett szakaszokon. Bihar megyében hasonló megoldást választottak a közúti balesetek csökkentéséért a váradi repülőtér környékén, valamint Nagyvárad Bihar felé vezető kijáratánál is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában