Ellenőrzés

2024.02.20. 12:18

Januárban is ellenőrzött a munkafelügyelőség

ERDON-összeállítás
Összesen 236 egységnél tartott ellenőrzéseket a Bihar Megyei Területi Munkafelügyelőség (ITM) januárban, 340 szabálytalanságot észleltek, ebből 58 esetben pénzbírságot szabtak ki 322.400 lej értékben, illetve 282 figyelmeztetést adtak ki – derül ki az intézmény közleményéből.
A szabálytalanságok 35 százalékát (120) a munkahelyi biztonság és egészségvédelem területén észlelték, 220 szabálytalanságot a munkaszerződések kapcsán jegyeztek. A munkahelyi biztonság és egészségvédelem területén 81 egységet ellenőriztek januárban, 120 szabálytalanságot észleltek, ezek miatt 111 esetben csak figyelmeztettek, kilenc esetben pedig pénzbírságot szabtak ki 44.500 lej összértékben. A munkaszerződések területén 155 egységet ellenőriztek, a 220 szabálytalanság közül 171 esetben figyelmeztetést adtak ki, 49 esetben pedig pénzbírsággal büntettek, 277.900 lej összértékben. A munkaszerződések terén észlelt szabálytalanságok kapcsán hat esetben be nem jelentett munka miatt pénzbírságot róttak ki 90.000 lej értékben, illetve két esetben figyelmeztetést adtak ki; 214 esetben a feketemunkától eltérő szabálytalanságokat fedeztek fel, ezek közül 45 pénzbírságot szabtak ki 187.900 lej értékben, a többi figyelmeztetés volt. A januári ellenőrzések során hat cégnél fedeztek fel be nem jelentett munkát, 19 személy dolgozott feketén. Közülük négy személynek nem volt egyéni munkaszerződése, 14 személy pedig a szerződésbe foglalt részmunkaidőn túl is dolgozott. A szabálytalanságokat többek között szépségszalonokban, építkezéseken, sofőriskolákban, pénzváltóknál észlelték.
Januárban a munkafelügyelőség egy országos kampány részeként a szépségiparban tevékenykedő egységeket, fodrászokat, manikűrösöket stb. ellenőrizték. Az akció során 35 helyet ellenőriztek és hét figyelmeztetést adtak ki. A leggyakoribb szabálytalanságok a következők voltak: nem tartották a munkahelyen az egyéni munkaszerződések másolatát, valamint nem vezették az alkalmazottak napi munkaprogramját, késve vagy hibásan küldték be az alkalmazottak általános nyilvántartásába (Revisal) az egyéni munkaszerződések adatait, illetve a munkaszerződés megszűnésére vonatkozó információkat, továbbá nem biztosították a heti 48 óra egybefüggő szabadidőt.
Szintén januárban ellenőrizték az autószerelő műhelyeket. Az akció során 32 egységhez szálltak ki, két bírságot szabtak ki 8000 lej értékben, és további 54 figyelmeztetést. A legtöbb esetben a munkahelyi biztonság területén észleltek szabálytalanságokat.
Január 31-én Bihar megyében az aktív munkaadók száma 26.089 volt, az aktív alkalmazottak száma pedig 166.624. Az aktív egyéni munkaszerződések száma ezen a dátumon 192.863 volt. Az elmúlt hónapban három Bihar megyei cég jelentett be kollektív létszámleépítést. A bejelentés szerint februárban megközelítőleg 164 alkalmazottat bocsátanak el a cipőgyártással és autókereskedéssel foglalkozó cégektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában