Ajánló

2024.02.22. 15:50

Februári Alzheimer Café

Illusztráció

Forrás: Pexels

Sajtóanyag

Emlékszel még? – Beszélgetés a demenciáról címmel tart találkozót a nagyváradi Caritas Catolica február 27-én, kedden délután 17 órától a szervezet székhelyén (Ion Creangă tér 2. szám) az Alzheimer Café-sorozat keretében. A rendezvény meghívott előadója ezúttal Varga Zita szakápoló, a Caritas otthoni betegellátó szolgálatának munkatársa lesz, aki a szellemi leépülésben szenvedő betegek gondozásáról tart interaktív előadást, amelyen lehetőség lesz kérdéseket is feltenni. A szervezők szeretettel várnak mindenkit, aki Alzheimer kórral vagy egyéb demenciával élőt gondoz, hozzátartozót, ápolót vagy érdeklődőt. A belépés díjtalan. A rendezvény mottója: „Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy akarjátok, hogy veletek is bánjanak.” (Lk. 6.31)
„A februári Alzheimer Cafén a demenciával élő személyek ápolásáról beszélgetünk – arról, hogy a demencia súlyossága alapján miben tudunk segíteni, mint családtag, ápoló vagy gondozó szakember. Abból a gondozási aranyszabályból indulunk ki, hogy az ápolás során támogatnunk kell a meglévő képességeket, és tisztelettel segítenünk abban, amire már nem képes önállóan a beteg. Körüljárjuk a kapcsolatteremtés, a személyes higiénia, tisztálkodásban nyújtott segítség, étkeztetés, gyógyszerezés, mindennapi tevékenységek, a napi rutin témaköreit. Bár a demenciagondozás nagyon sok mindent elvesz – időt, energiát, anyagi és lelki erőforrásainkat –, mégis, mit adhat nekünk a demenciával élő betegünk ellátása? Beszélgessünk róla. Szeretettel várunk minden érdeklődőt” – közvetítik a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában