Emlékezés

2024.01.14. 16:07

Színházi előadás a váradvelencei kulturális hétvégén

Edelényi Vivien, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színművészének előadásával folytatódott szombat este a nemrég felújított váradvelencei művelődési házban a Magyar Kultúra Hete programsorozat részeként megszervezett kulturális hétvége.

Fotó: Medvéssy Szabolcs

János Piroska

Az Anne Frank: Történetek a hátsó traktusból című előadásnak kettős apropója is volt: egyrészt ekképpen szerettek volna emléket állítani a holokauszt 80. évfordulóján a Nagyváradról, Váradvelencéről elhurcolt zsidóságnak, másrészt a régmúltban is több színházi előadásnak otthont adó, immár felújított művelődési házat ekképpen szánták visszaadni a helyi közösségnek – mondta el az előadás felvezetéseként Szabó Ödön parlamenti képviselő. „Arra kérem önöket, hogy lakjuk be közösen ezt a teret, hozzunk ide közösen is rendezvényeket, térjen ide vissza újra az élet” – tette hozzá a parlamenti képviselő. 

Fotó: János Piroska

Bódor Edit, a debreceni önkormányzat határon túli és egyházi ügyekért felelős polgármesteri tanácsadója Debrecen városának nevében köszöntötte a művelődési ház nagytermében összegyűlt szép számú közönséget, megtisztelőnek nevezve, hogy a cívis város által nyújtott előadással nyithatták meg az érdeklődők előtt a felújított épületet, amely bár megjelenésében változhatott, de kulturális küldetése ugyanaz maradt – fogalmazott, egyúttal gratulálva a művelődési ház rendbetételének megálmodói, kivitelezői számára. A szombat esti előadás mellett a vasárnapi, ugyancsak a váradvelencei kulturális központban megszervezett nótaest is Debrecen ajándéka volt.

Fotó: János Piroska

Az Edelényi Vivien színművész által előadott monodrámában Anne Frank, a 13 éves zsidó származású lány jól ismert története tárult a közönség elé. A mintegy háromnegyed órás előadáson a lány naplóbejegyzései által betekintést nyerhettünk a nácik elől bújdosó, bármely átlagos kamaszlányhoz hasonló Anne világába. Anne a legsötétebb időkben is próbálja megőrizni a reményt, hogy egyszer véget ér a megpróbáltatása, ismét iskolába mehet, később könyvet adhat ki. Története azonban hirtelen véget ér, ahogy az előadás is, hiszen a szomorú befejezést mindenki tudja. A közönség vastapssal köszönte meg a debreceni színművész egyéni előadását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában