Projekt

2024.01.18. 17:15

Napelem-telepítők jelentkezését várják

A projekt fő célja az önellátó energiafogyasztás biztosítása, azaz, hogy az ottani létesítmények energiaigényét a Vágóhíd utcai parkolóban felépítendő napelemes erőmű termelje meg.

Forrás: PMO

BN-összeállítás

Meghirdette a napelempark építésére vonatkozó tendert a nagyváradi önkormányzat. A létesítmény a Vágóhíd (Traian Blajovici) utcában, a Nagyvárad Aréna közelében lesz, írja közleményében a polgármesteri hivatal. Az érdekelt vállalatok 2024. január 31-ig, 15 óráig nyújthatják be ajánlatukat az elektronikus közbeszerzési rendszerben (SICAP). A beruházás becsült értéke 9.982.337 lej áfa nélkül. A projekt fő célja az önellátó energiafogyasztás biztosítása, azaz, hogy az ottani létesítmények energiaigényét a Vágóhíd utcai parkolóban felépítendő napelemes erőmű termelje meg. A közleményben arról írnak, hogy a parkolóban fémvázas állványzatra szerelik fel a napelemekből álló rendszert, amely részben fedezi a tavaly ősszel üzembe helyezett geotermikus hőerőmű nappali áramfogyasztását. „A napelemerőmű olyan lesz, mint egy napellenző a parkolóban álló autók felett, megvédi őket a napsugaraktól, az esőtől vagy a hótól. A napelemes panelek pedig áramot termelnek majd, amelyet a területen lévő geotermikus hőerőműben használnak fel” – idézi a közlemény Florin Birta polgármester szavait. A napelemes erőművet csatlakoztatni fogják a területen már meglévő villamosenergia-elosztó rendszerhez is, így nem vész el az a plusz villamos energia, amit a geotermikus hőközpont nem használ fel. A napelemes erőmű becsült minimális beépített teljesítménye 770 kWp. A beruházás üzembe helyezésével a becslések szerint az üvegházhatású széndioxid kibocsátása éves szinten mintegy 548,88 tonnával csökkenni fog. A beruházás végrehajtásának becsült időtartama négy hónap, amiből egy hónap a tervezés és három a kivitelezés, az elképzelést a Norvég Alapból valósítják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában