Egyetem

2024.01.17. 14:43

Megválasztotta szenátorait az állami egyetem tantestülete

A Nagyváradi Állami Egyetem több mint nyolcszáz oktatóját várták január 16-án, kedden az egyetemi könyvtárban megszervezett szenátusi választásokra.

Forrás: Nagyváradi Állami Egyetem

P. Nagy Noémi

Constantin Bungău, a felsőoktatási intézmény rektora már a reggeli órákban arra kérte kollégáit az egyetem belső kommunikációs hálózatain, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a szavazáson, hogy már a választás első fordulója érvényessé váljon. A 68 jelölt közül 48 szenátusi tagra szavazhattak az oktatók. A szavazás megkezdése előtt két jelölt visszalépett. A tanárok lelkiismeretesebbnek bizonyultak a szavazáson, mint diákjaik, például a Teológia Kar szavazóurnáját már délben lezárhatták, mivel itt az összes oktató leadta voksát. A választást követően megszámolták a szavazatokat és kihirdették a 48 megválasztott szenátusi tagot. A Műszaki Mérnöki Kar két jelöltje azonos szavazatot kapott, ezért ők még egyszer megmérkőznek egymással, a második fordulót január 18-án szervezik.
Dr. Claudia Timofte, az Egyetemi Választási Iroda munkatársa arról tájékoztatott, hogy a 868 szavazati joggal rendelkező tanár közül 673-an járultak az urnákhoz. A jelenlegi egyetemi szenátus február 8-i ülésén érvényesíti a választások eredményét. Az új szenátusi tagok február 14-ig nyújthatják be jelentkezésüket a szenátus elnöki tisztségére, az erre a posztra kiírt választást február 29-én bonyolítják le.
Január 17-én zajlott le a szenátus hallgatói tagjai megválasztásának második fordulója, ugyancsak a könyvtárban. A hétfőn megtartott első forduló eredményeit nem tudták érvényesíteni, mivel nem volt meg a kvórum. Az új oktatási törvény előírásai szerint az új egyetemi szenátorok mandátuma öt évre szól, 2024 és 2029 között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában