Koncertajánló

2024.01.29. 11:53

Kamaraest és szimfonikus koncert e héten a nagyváradi filharmóniában

A nagyváradi filharmónia ezen a héten két orosz szerzőségű koncertet is kínál, kedden (azaz ma) Rahmanyinov-kamaraestet, csütörtökön pedig szimfonikus hangversenyt, főként Muszorgszkij zenéjéből.

Illusztráció

Forrás: Facebook/Filarmonica de Stat Oradea

Tóth Gábor

Iulia Toma (zongora) és Filip Papa (cselló) Rahmanyinov-estje lesz január 30-án, azaz kedden 19 órakor az Enescu–Bartók-teremben. Érdemes tudni, hogy a kamarakoncertre diákoknak és egyetemistáknak ingyenes a belépés, valamint érvényesek rá a szimfonikus hangversenyekre előzetesen megvásárolt jegycsomagok is (így hívják most az egykori bérletet a filharmóniában) – mindezekről a zeneintézmény megszokott internetes felületein (honlap, Facebook, Instagram) is lehet informálódni.
A keddi cselló-zongora est műsora: a híres Vocalise az op. 34-es dalokból – érdekessége, hogy eredetileg is szöveg nélküli, tehát eleve adott a hangszeres átiratokra való ihlető jellege; Két darab csellóra és zongorára, op. 2 – I. Prelűd és II. Keleti tánc; Elégia (op. 3, no. 1); g-moll csellószonáta, op. 19. Iulia Toma egyrészt a temesvári orvosi egyetemen, másrészt a kolozsvári zeneakadémián is diplomázott és jelenleg mindkét szakterületen gyakorolja hivatását Temesváron – mozgásszervi rehabilitációs szakágban, illetve a zenei fakultás adjunktusaként. Filip Papa szintén temesvári, zenelíceumi tanulmányait már Kolozsváron fejezte be, a zeneakadémiát pedig Jászvásáron, ahol a filharmónia nagysikerű Ad libitum kvartettjének csellistájaként tevékenykedik már jó ideje.
Február 1-jén, csütörtökön 19 órakor szimfonikus hangverseny lesz, szintén az Enescu–Bartók-teremben. Műsoron: Muszorgszkij Egy kiállítás képei és Éj a kopár hegyen, valamint Ravel Lúdanyó meséi. Nem szól róla honlapján jelen pillanatban a filharmónia, de vélhetően nem a szokott módon (a Ravel-hangszerelésben), hanem Lawrence Leonard zongora-zenekari változatában hallhatjuk majd az Egy kiállítás képeit. Ezúttal brassói illetőségűek a meghívott előadók. Cristian Oroșanu a brassói filharmonikusok karmestere, ő legutóbb tavaly évadot is nyitott itt Váradon, a szintén brassói, Bécsben végzett, jelenleg is ott élő és tanító Adriana Paler fiatal zongoraművész pedig tavaly februárban koncertezett már itt a filharmóniában – akkor épp az Egy kiállítás képeiből adott nagyon heves ráadásokat, talán ez ihlethette a mostani műsorválasztást is.
A filharmónia következő heti programjaira is jó idejében odafigyelni, mert két szimfonikus koncertet tartanak: február 6-án a zeneintézmény 100 évvel ezelőtti műsorát idézik meg, valamint 8-án Beethoven és Bernstein várható. Ezek részleteire visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában