Koncert

2023.12.13. 17:21

Mozarttal zárul az idei Kaganovskiy Zenei Esték

Mozart zenéjével zárja adventbe érkezett fényváró sorozatát hétfőn a Kaganovskiy Zenei Esték. A havonta egyszer jelentkező koncert ezúttal a közelgő karácsonyra való tekintettel naptárilag a szokottnál kicsit korábban lesz, december 18-án, hétfőn 19 órakor a nagyváradi római katolikus püspöki palota dísztermében.

Forrás: Facebook/Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Tóth Gábor

Hírt már adtunk röviden az eseményről, de azért kezdjük most a jegyváltásra vonatkozó technikai részletekkel, mivel tudjuk, mindig telt ház van ezeken az esteken. A szervező püspökség közleményében olvasható: belépők 50, illetve 70 lejes áron kaphatók a nagyváradi római katolikus püspöki palota recepcióján, jegyfoglalás a 0771-612-714-es telefonszámon lehetséges, a lefoglalt jegyeket legkésőbb a koncertet megelőző szombaton lehet átvenni.
Folytassuk a fellépőkkel. Az ünnepre való tekintettel népesebb tagszámú kamarazenekar várható, s ahogyan az szokás, ismét több városból gondosan válogatott, kiválóan képzett, tapasztalt előadóművészek lesznek hallhatók: I. hegedű – Artur Kaganovskiy, Török Ana, Cristian Duță, Cătălina Trincă, Greta Niculescu; II. hegedű – Simon Csongor, Simon Ammer Helga, Gabriela Sebestyén, Todor Gyöngyi; mélyhegedű – Kaganovskiy Eszter, Marcel Angel Cameniță, Gavril Cenădan, Andrei Popa; cselló – Darius Tereu, Cristina Ungureanu, Maksay Csaba; nagybőgő – György Róbert. Ezúttal fúvósok is csatlakoznak a korai klasszicista típusú zenekari felálláshoz: kürt – Gabriel Cupșa, Valentin Gavrilă; oboa – Haáz Bence, Gáti Sándor. Nagyvárad mellett Kolozsvár, Temesvár, Arad is képviselve lesz zeneileg, szomszédos filharmóniák (de pl. a temesvári opera) alapemberei – köztük szólamvezetők – alkotnak tehát majd a jeles alkalomra nagyobb csapatot.
A műsort hagytuk most a végére. Wolfgang Amadeus Mozart három alkotása lesz hallható: a C-dúr rondó hegedűre és zenekarra, K. 373; az Esz-dúr sinfonia concertante, K. 364, valamint a 29., A-dúr szimfónia, K. 201.
Igazi muzsikusok közt szokás emlegetni, hogy minden zenészek atyja, Bach volt zenei szempontból az isten (de legalábbis az ötödik evangélista), valamint később Beethoven az ember, Mozart pediglen köztük az angyal. Valóban, Mozart maga a fény, mely egyensúlyt közvetít ég és föld között, s így zenéje rendkívül találó választás mindig, de különösen karácsony előtt.
A mindössze harmincöt évet élt, ám kora Európájának zenei életén üstökösként végigsöpört Mozart alkotói időszakaiból most nagyjából két periódusból válogattak a zenészek, az elhangzó művek tekintetében voltaképp épp fordított sorrendben: 1781, 1779, majd 1774. A rondót tekinthetjük virtuóz bevezetőnek, ám nyilván intellektuálisan Mozart ennél jóval több itt, akárcsak mindenkor. A súlypont a műsorban középütt van, itt a sinfonia concertante, azaz versenymű és szimfónia különleges, ötvözött műfaja következik, melynek mindenképp csúcspontja zenetörténetileg ez az alkotás. Hegedű és brácsa lesz a tuttik között és fölött, virtuóz és elmélyült párbeszédekkel egyaránt. A program során C-dúr, majd Esz-dúr, s közben a sötétebb arcú c-moll is hallható lesz, ám Mozartnál ez utóbbi sötét is egy fényárnyalat, méghozzá egyaránt érzelmi és értelmi mélységeket megvilágító. Végezetül egy salzburgi A-dúr világosság következik (további rokon D- és E-dúrokkal), a középső szimfóniák két legismertebbikének egyike (a másik az ún. „kis” g-moll). Sok más elragadó pillanat mellett érdemes figyelni ismét egy olyan árnyalatra, melyet majd a szimfónia második tételének kezdőtémája felett a magasfekvésű diszkantban hallhatunk, ezt Mozart 1778-ban az a-moll zongoraszonátájában is idézi majd – talán nem véletlen, hogy akkor, négy évvel később, Párizst nyakába véve, s közben édesanyja halálhíréről megrendülten összetörve, ismét szülővárosa, Salzburg sejlik fel majd menedékként Mozartban. Összefoglalva: mozarti fények és világosságok sokárnyalatú palettája várható tehát hétfő este a Kaganovskiy Zenei Estéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában