Megszavazták

2023.12.20. 17:46

Lesz új Petőfi-szobor Nagyváradon

Összesen 17 projektet finanszíroz Nagyvárad jövőre a részvételi költségvetés keretében. Megvan a szavazás végeredménye: az új Petőfi-szobor ötlete kapta a legtöbb voksot.

Forrás: Facebook/Erdélyi Magyar Szövetség - Bihar Megye

Pap István

Lezárult a jelenléti szavazás a részvételi költségvetés idei programjában, és már meg is van az összesítés: a váradiak által javasolt negyvenegy projektből tizenhetet valósítanak meg jövőre összesen 1,4 millió lejből a szintén a váradiak által leadott voksok száma alapján, írja közleményében a polgármesteri hivatal. Az online és az offline voksok összesítése szerint az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) javaslata végzett az élen, melynek értelmében új, bronzból készült Petőfi Sándor-szobrot helyeznek majd ki a jelenlegi alkotás helyére. Ez a javaslat 354 szavazatot kapott. Második helyen végzett 222 szavazattal az Aradi úti közlekedés biztonságosabbá tételére vonatkozó javaslat, miszerint helyezzenek ki villanyrendőrt a nagyváradi rendőrség közelében ahhoz a zebrához, ahol az idén tragikus kimenetelű közlekedési baleset történt. A harmadik helyen végzett a Szent László hídra tervezett szökőkút javaslata 157 szavazattal. A negyedik lett 154 szavazattal az a javaslat, mely szerint fessék be a bicikliutak és a járdák vagy közutak kereszteződéseit, hogy ezáltal biztonságosabbá váljon a kerékpáros közlekedés. Az EMSZ másik két javaslata is sikeres lett: az ivókutak kihelyezésére vonatkozó ötlet, valamint a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium és az evangélikus óvoda előtt zebrák felfestésére vonatkozó elképzelés egyaránt 82 szavazattal holtversenyben az ötödik helyen végzett. Az első tizenhét, tehát a megvalósítandó projektek között szerepelnek még olyan javaslatok is, mint megvilágított és fekvőrendőrrel ellátott gyalogátkelők létesítése a városban, legalább két elektronikus információs pannó kihelyezése, amelyek segítségével a városban zajló kulturális programokról lehet információkat szerezni, mini pump track pálya a Ghioceilor parkban stb. A legutolsó, tizenhetedik nyertes projekt mindössze 15 szavazatot kapott, és arra vonatkozik, hogy a város parkjaiban helyezzenek ki több fitnesz eszközt. Megjegyzendő, hogy a jelenléti szavazáson rendkívül gyér volt az érdeklődés: míg az online szavazás során 1595 voksot adtak le a polgárok, addig a jelenléti szavazás alkalmával a tíz találkozó során összesen 107 voks gyűlt össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában