Áradás

2023.12.14. 11:48

Bihar megye több településén kárt okozott az áradás

Az elmúlt két nap heves esőzéseit követően a Sebes Körös és a Pece patak is kilépett medréből. Nagyvárad belvárosában a part menti sétányokat is elöntötte a víz, már csak a kacsák tudják használni ezeket. 

A központi részen a legrosszabb a helyzet, itt egészen a padok ülőrészéig ér a folyó vize, a Centenáriumi híd felé haladva csökken a vízállás, míg a Decebal híd alatt jelenleg még száraz lábbal lehet átkelni.

Az utóbbi napokban lehulló jelentős mennyiségű csapadék károkat okozott Bihar megyében is, ahol szerdától csütörtökig narancssárga, illetve piros jelzésű riasztás volt érvényben. A Bihar megyei katasztrófavédelmi felügyelőség munkatársai december 14-én reggel 9 óráig tíz bevetésen vettek részt, amelyek során kiszivattyúzták a vizet a házak udvarairól, pincékből és az elöntött utcákról. A RO-Alert rendszeren keresztül figyelmeztető üzeneteket küldtek ki azokra a településekre, ahol piros jelzésű riasztás volt érvényben, továbbá tájékoztatták az itt működő alegységeket is.

Fotó: ISU

December 13-án este a püspökfürdői és a tenkei tűzoltók Hájóra (Haieu) és Tenkére szálltak ki, mindkét helyszínen a házak udvaráról kellett kiszivattyúzni a vizet. A margittai tűzoltók Margittán egy pincéből, míg Kozmaalmáson (Almașu Mare) egy elöntött utcáról szivattyúzták ki a felgyűlt esővizet. December 14-én éjféltől reggel 9 óráig hat bevetésen vettek részt a katonai tűzoltók: Biharrósán (Roșia) mintegy négy kilométeres távon távolították el lapátokkal a hordalékot az úttestről, valamint kitakarították az árkokat. Margittán ismét szükség volt a tűzoltók segítségére egy elárasztott háznál.

Fotó: ISU

Nagyváradon is felgyűlt a víz az Anghel Saligny utcán, egy Izvorului utcai épület alagsorában, valamint a Alkéren (Cheriu) egy garázsban, mindhárom esetben a váradi tűzoltókat vezényelték ki. Az élesdi tűzoltók pedig egy helyi hotel alagsorából szivattyúzták ki a vizet. December 14-én délelőtt Köröskisújfalura (Husasău de Criș) riasztották a tűzoltókat, ahol egy iskola alagsorát öntötte el a víz, Élesden pedig egy garázsba hatolt be a felgyűlt víz. 

A riasztás idején a felügyelőség műveleti központja folyamatosan figyelemmel kísérte a veszélyes hidrológiai jelenségek alakulását, a terepen pedig a tűzoltók segítették az állampolgárokat. A Bihar megyei katasztrófavédelem azt tanácsolja a lakosságnak, hogy áradás idején kövessék a hatóságok által kiadott ajánlásokat. A vészhelyzetekben való viselkedésről részletes tájékoztatást kaphatnak a https://fiipregatit.ro országos vészhelyzeti képzési platformon, valamint a DSU mobilalkalmazáson keresztül, amely ingyenesen letölthető az App Store-ról és a Google Play-ről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában