Advent

2023.12.10. 18:52

A Szent László téren is fellobbant a második gyertyaláng

A Szent László-templom mellett kihelyezett adventi koszorún is fellobbant a második gyertyaláng vasárnap este Nagyváradon. Igei szolgálatot Vánkos Alexandru segédlelkész végzett a Szent László plébániatemplom részéről.

János Piroska

A zimankós idő ellenére szép számban állták körül a Szent László-templom mellett kihelyezett adventi koszorút vasárnap este. Advent második vasárnapján Vánkos Alexandru, a Szent László plébániatemplom segédlelkésze hirdette Isten igéjét, illetve a Halmos László kórus Kribus Mónika kántor és karvezető vezényletével szolgált karácsonyi énekekkel. 

A szerző felvételei

Vánkos Alexandru káplán elmélkedését Izajás (Ézsaiás) könyve 40. fejezetének részletére alapozta, melyben ezt olvashatjuk: „Egy hang kiált: „Készítsetek utat a pusztában az Úrnak, egyengessétek Istenünk ösvényét a sivatagon át. Minden völgyet töltsetek fel, minden hegyet és halmot hordjatok el.” A világ az anyagiassággal teljesen eltüntette az adventet, amely nem ünneplés, hanem az aktív várakozás ideje – jegyezte meg az atya, rámutatva a várakozás és az óhaj közötti különbségre. „A hívő ember nemcsak óhajtja, hanem tudja, hogy eljött a mi Urunk kétezer évvel ezelőtt, eljön a világ végén, és eljön most, karácsonykor” – fogalmazott, hozzátéve: a Szentírás az aktív várakozásra int. A bennünk, a saját szívünkben levő hegyeket és völgyeket kell elegyengetni, amely nem könnyű, de a keresztény ember sosem fél a tükörbe nézni, lelkiismeretvizsgálatot végezni – tette hozzá. Az eseményt a Szent László Egyesület, valamint a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) szervezte.


Advent következő vasárnapján, az öröm vasárnapján Mátyás Attila evangélikus-lutheránus lelkipásztor fog igét hirdetni, illetve az evangélikus óvodában járó gyerekek fognak énekeket előadni, szintén fél hattól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában