Tájékoztatás

2023.11.22. 09:17

Tűzvédelmi tájékoztatót tartanak a tűzoltók

Tájékoztató akciókkal készültek a Bihar megyei katasztrófavédelem munkatársai a gyermekek jogainak világnapjára, amelyet minden évben november 20-án tartanak meg.

Forrás: ISU

ERDON-összeállítás

A Bihar megyei katonai tűzoltók ezen a napon egy sor tájékoztató tevékenységet szerveztek, melyek célja a gyermekek életének és egészségének védelme, hiszen az egyik legalapvetőbb jog, az élethez való jog. A gyermekek a legveszélyeztetettebb kategóriába tartoznak tűzesetek során, hiszen a legtöbb esetben nem tudják felmérni az őket körülvevő veszélyt vagy fizikailag képtelenek elmenekülni a lángok elől. Épp ezért ebben az időszakban a tűzoltók tájékoztató akciókat szerveznek a megye oktatási intézményeiben, óvodáiban. A találkozókon arról beszélnek a gyerekeknek, hogyan kerülhetik el az egyes vészhelyzeteket, mit kell tenniük egy tűzeset, földrengés vagy más vészhelyzet során, és elsősegélynyújtási bemutatókat és képzéseket is szerveznek. Ezeket a hasznos információkat prezentációk, gyakorlatok és más tevékenységek révén közvetítik a gyerekeknek a korosztályuknak megfelelően.

A tűzoltók felhívják a szülők, nagyszülők és gyámok figyelmét is arra, hogy hogyan kerülhetik el, hogy a kiskorúak valamilyen vészhelyzet áldozataivá váljanak. A legfontosabb, hogy soha ne hagyják őket felügyelet nélkül, a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket pedig tartsák elzárva. A korosztályuknak megfelelően beszéljenek a tűzzel való játék veszélyeiről, a nagyobbaknak pedig tanítsák meg, hogyan használják a gyufát vagy más nyílt lánggal működő eszközt, és azt is, mit kell tenni tűzesetkor: amennyiben egy gyermek egyedül van otthon, azonnal hagyja el a házat és értesítse a legelső felnőttet a tűzről; ha nem tudja elhagyni a lakást, akkor tárcsázza a 112-es segélyhívó számot, és az ablaknál is kiabáljon segítségért; fontos, hogy ne bújjon el a szekrény, ágy vagy más berendezés mögé/alá, mert így a tűzoltók nem veszik észre, mikor behatolnak az ingatlanba; ha kigyulladt a ruhája, feküdjön le, és guruljon a földön, amíg a lángok el nem alszanak; amennyiben a helyiségben füst van, négykézláb vagy kúszva közlekedjen, ezzel csökkenti a belélegzett füst mennyiségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában