Konferencia

2023.11.09. 16:29

A bűnözés hatása a társadalomra

A Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság és partnerszervezetek rendezésében konferenciát tartottak csütörtökön Nagyváradon a bűnözés hatásairól és a bűnözés, illetve áldozattá válás megelőzéséről. Szó volt kibernetikai csalásokról, drogokról és emberkereskedelemről is.

Fotó: Alexandru Nițescu

Törő Enikő

A konferencia egy kampány keretében zajlott, melynek fő célja a szervezett bűnözési módokkal kapcsolatos felvilágosítás, a bűnözés társadalomra való hatásának és az áldozatok jogainak az ismertetése. Az eseményen részt vett több belügyminisztériumi intézmény, illetve civil szervezet képviselője is.
A Körösvidéki Múzeum konferenciatermében tartott előadás-sorozatot a rendőrség bűnmegelőzési osztályán dolgozó Ioana Indrieș főkapitány nyitotta meg. Mint elhangzott, három témát ölelnek fel, ez pedig a kibernetikai bűnözés, a drog- és az emberkereskedelem, mindegyik témakörön belül három-három szakértő tart egy-egy rövid előadást. Hozzátette, hogy a fő cél a megelőzés és a bűncselekmények számának a csökkentése. Szintén köszöntőbeszédet mondott Gabriel Moisa, a Körösvidéki Múzeum igazgatója, aki az általa vezetett intézmény bemutatása után kiemelte: fontosnak tartja, hogy ilyen érzékeny témákról is beszéljünk. A továbbiakban Sorin Stănica, a Bűnügyi Kutatási és Bűnmegelőzési Intézetnél dolgozó rendőrfőfelügyelő köszöntötte a mintegy 150 résztvevőt, s kiemelte: a telt ház azt bizonyítja, hogy szükség van ilyen eseményekre. 

A köszöntések után kezdődött az első panel, melynek témája a kibernetikai biztonság volt. Elsőként Sorin Stănica tartott rövid előadást, bemutatva a rendőrség és partnerintézmények által létrehozott www.sigurantaonline.ro weboldalt, melynek révén ingyenes tanfolyamokon vehetnek részt a diákok, szülők és pedagógusok az internetes bűnözés megelőzése érdekében. Videók és egyéb ismertetőanyagok is fellelhetők a weboldalon, melyek témája a zaklatás, az internetfüggőség, a személyi adatok védelme, online csalások stb. Az ismertetőanyagokon kívül a kibernetikai biztonsággal kapcsolatos tesztet is el lehet végezni. A továbbiakban Eliza Negoi, a Team Extension, és Simona Botner, a romániai Google részéről tartott előadást a hackertámadások és internetes csalások megelőzéséről. 
A konferencia második részében a drogkereskedelemről volt szó, a drogellenes központ részéről Alina Neagoe és Bogdan Gheorghe tartottak előadást, a megyei kórháztól pedig Alina Fordon. Az utolsó panel témája az emberkereskedelem volt, előadást tartott az Országos Emberkereskedelem Elleni Ügynökség részéről Marius Burcea és Laurențiu Dincă, valamint a People to People Alapítványtól Andreea Pontoș.  A konferencia az érdeklődők kérdéseivel és rövid beszélgetéssel zárult. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában