Szórványprogram

2023.10.25. 08:57

Gazdafórum és termékbemutató a Sebes-Körös-völgyében

A tizedik szórványprogram keretében, az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a Mezőtelki Közbirtokosság, valamint a Partiumi Falugazdász Egyesület együttműködésében regionális gazdafórumot és termékbemutatót szerveztek az elmúlt vasárnap Mezőtelkiben.

ERDON-összeállítás

A felújított kultúrotthonban ötven gazda gyűlt össze Mezőtelki, Örvénd, Pusztaújlak, Pósalaka, Mezőtelegd és az érmelléki Székelyhíd környékéről. A fórumot Géczi János alpolgármester és közbirtokossági elnök nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelenteket, majd örömének adott hangot, hogy hasonló programok keretében a helyi gazdák aktuális ismereteket szerezhetnek a pályázati lehetőségekről.
Grim András, a szórványért megbízott ügyvezető alelnök kifejtette, hogy a megyei RMDSZ már tizedik éve valósítja meg a szórványprogramot, melynek célja, hogy az ott élő magyarok számára olyan rendezvényeket szervezzenek, amelyek elősegíti a megmaradást és a fejlődést. A Sebes-Körös-völgyi magyarság gazdái számára ugyanakkor Mezőtelki egy központot jelent, ezért természetes, hogy ott tartják  meg a regionális ágazati fórumot. „A pályázati lehetőségek esélyt jelentenek a fiatal magyar gazdák számára, hogy életképes gazdaságokat hozzanak létre. A jövő ott kezdődik, ahol van család, otthon, egyház és munkalehetőség” – fogalmazott Grim András.

A továbbiakban Simon Adrián és Domján Réka pályázati szakértők ismertették a lehetőségeket. Mindenkit arra bátorítottak, hogy pályázzon bátran, ha komolyan szeretnék fejleszteni a gazdaságukat. Mint elhangzott, pályázati oldalról a Vidékfejlesztési Program felhívásai segítik az agráriumban dolgozókat fejlesztési elképzeléseik megvalósításában. 2023 tavaszán lettek volna esedékesek a pályázati kiírások a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökségnél (AFIR). Október 30-tól startol három kiírás, melyekből a legvártabb a fiatal gazdákat megszólító. Mezőgazdasági korszerűsítés témakörben az AFIR 2015–2022 között 66.700 szerződést kötött, amelyeknek értéke 2,6 milliárd euró, eddig pedig kifizetett 1,86 milliárd eurót. A 2023 őszi aktuális lehetőségek: DR 36 – LEADER-program, meghirdetés november 13–17. között, pályázható összeg 500 millió euró; DR 20 – Beruházások támogatása az állattenyésztésben, november 27–30. között, 224,6 millió euró; DR 30 – Fiatalok vidéken történő megtelepedésének támogatása, október 30. és november 3. között, 250,7 millió euró; DR 15 – Beruházások a gyümölcstermelő gazdaságokban, december 4–8. között, 151,4 millió euró; DR 22 – Beruházások a mezőgazdasági termékek eladásra történő előkészítésében, raktározásában és feldolgozásában, november 27–30. között, 210,3 millió euró.
Sorbán Levente alsólugasi polgármester a LEADER-program fontosságát emelte ki. Hangsúlyozta, hogy a kisebb gazdaságoknak is érdemes pályázniuk, hiszen ez egy plusz lehetőséget jelent számukra. Bucsás Sándor a Partiumi Falugazdász Egyesülettől végül arra biztatta a pályázni akarókat, hogy nézzék meg az APIA-hoz leadott nyilatkozatokat és ezek alapján valósítsák meg a projektjeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában