Fórum

2023.10.21. 14:02

Borson tartják a Kárpát-medencei Magyar Nyugdíjasok Fórumát

Erdélyből, az anyaországból, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból fognak érkezni résztvevők a november 24-25-i, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott rendezvényre, melynek célja egy nyugdíjas-hálózat kiépítése.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Ezt a Sas-palotabeli székházban péntek délelőtt tartott sajtótájékoztatóján Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének országos elnöke jelentette be. Kifejtette: Bihar megyében és országos szinten is több nyugdíjasszervezet, illetve -klub működik azzal a céllal, hogy az érintettek közösségben legyenek, aktív életmódot folytassanak, jól érezzék magukat. Ezt tekinti küldetésének a 2005-ben alapított Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete (PMNYE) is. Ugyanakkor 2012-ben indult útjára az Idősbarát közösséget építünk! kezdeményezés, bevonva a programokba az RMDSZ-t, a magyar vezetésű helyi önkormányzatokat és más civil szervezeteket is. Bár hivatalosan október az Idősek hónapja, ezek az események az idén az év végéig zajlanak különböző helyszíneken (Biharfélegyháza, Érszőllős, Biharvajda, Bihar, Élesd, Paptamási, Kiskereki, Fugyivásárhely, Érkeserű, Magyarkakucs, Érsemjén, Nagyszalonta, Nagyvárad) és időpontokban, ezáltal is jelezve, hogy a szépkorúakra mindig, az év minden szakaszában tekintettel kell lenni – magyarázta Biró Rozália.
Szilágyi Ibolya, a PMNYE elnöke arra hívta fel a figyelmet: az idős személyeket köszöntik október 26-i ünnepségükön, 17 órától a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. Novemberben pedig két nagyobb szabású összejövetelük lesz: 14-én, kedden a XIV. Kórustalálkozó, majd 17-én, pénteken az Őszi bál, mindkettő a Partium Keresztény Egyetem dísztermében. Amúgy pedig mindenkit szeretettel várnak, lehet csatlakozni az egyesülethez, a székhelyük a December 1./ Nagyvásár tér 2. szám alatt található, a kapufeljárón a 19-es lakrészben. Keddenként és csütörtökönként 11-13 óra közt tartanak szolgálatot, lehet náluk beszélgetni, kézimunkázni, de akár römizni, kártyázni is, és új ötleteket is szívesen fogadnak.
Székely Hajnal, a PMNYE ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy nagy népszerűségnek örvendenek a kirándulásaik, és ezeken az úgynevezett Tulipán utakon nem csak idősek, hanem fiatalok is részt vesznek, gyakran előfordul, hogy családok is velük tartanak. Legközelebb október 22-23-án utaznak a Bánságba, a úticélok Arad, Temesvár, Herkulesfürdő, Orsova, a Kazán-szoros és Szörényvár. Az első két megyeszékhelyen lesz idegenvezetés, és a többi helyszínen is találnak magyar vonatkozású emlékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában