Programajánló

2023.09.07. 13:02

Számos programmal készülnek a Román Tűzoltóság Napjára

Tűzoltási, mentési és elsősegélynyújtási bemutatókkal, játékokkal és tájékoztató akciókkal készül a Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség a szeptember 13-i Román Tűzoltóság Napjára. A részletekről Sorin Caba főfelügyelő beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Fotó: Alexandru Nițescu

P. Nagy Noémi

A korábbi évek hagyományához híven többféle programmal, megyeszerte nyílt napokkal várják az érdeklődőket a Bihar megyei katasztrófavédelem alegységei szeptember 13-án, a Román Tűzoltóság Napján. 175 éve ezen a napon Pavel Zăgănescu kapitány vezetésével 166 tűzoltó nagy áldozatot hozott, szembeszállva a számbeli fölényben levő oszmán sereg 6000 katonájával. Erre emlékezve szerdán többféle akciót szerveznek a megyei alegységeknél és Nagyváradon, a várban. Nagyszalontán, Belényesben, Vaskohszikláson, Tenkén, Margittán, Érmihályfalván, Székelyhídon, Szalárdon, Élesden és Püspökfürdőn nyílt napot szerveznek a tűzoltóságok székhelyein. Meg lehet majd tekinteni a felszereléseket és különböző bemutatókat minden helyszínen 10–16 óra között – tudatta Sorin Caba, a Bihar megyei katasztrófavédelmi felügyelőség vezetője. 

Forrás: ISU Crisana

Továbbá kiemelte, hogy Nagyváradon szeptember 13-án, szerdán 11–18 óra között a várban szervezik meg az ünnepi eseményeket. Az érdeklődők az évente zajló nyílt napokhoz hasonlóan megtekinthetik a különböző mentő- és tűzoltóautókat, felszereléseket, speciális eszközöket, ezen kívül tájékoztató jellegű programokkal, elsősegélynyújtási képzéssel, különböző gyermekprogramokkal (tekebábuk ledöntése vízsugárral, tűzoltás, színezés stb.) és tematikus bemutatókkal készülnek nemcsak a kicsiknek, hanem a felnőtteknek is. A bemutatók a következő időpontokban lesznek: 11.30 órától műszaki mentési és elsősegélynyújtási bemutató közúti baleset esetén; 12.30, 14.30 és 16.30 órától tűzoltási bemutató; 13.30 és 15.30 órától a speciális oltási felszerelések bemutatója. Ezek mellett az érdeklődők megtekinthetik a Mérföldkövek a Bihar megyei katonai tűzoltók történetében című tematikus tárlatot a városi múzeum keretében a vár A épületének második emeletén. A kiállításon kézi tűzoltó szivattyúkat, zászlókat, fáklyákat, tűzoltósisakokat és -tömlőket, szirénákat, gázálarcokat, kürtöket, védőruhákat, egyenruhákat stb. lehet megnézni.

                                                                                                                    Fotó: Alexandru Nițescu                                                                                                                              

Szalamandra magazin

Sorin Caba ismertette a főfelügyelőség által kiadott, gyermekeknek szóló új magazint is, ami bizonyos időközönként fog megjelenni, és amelyet szintén a szeptember 13-i eseményeken mutatnak be hivatalosan. Ennek szereplője SAL, a szalamandra, amelyet a katasztrófavédelem kötelékébe tartozó Alexandra Paina álmodott és rajzolt meg, a magazin létrehozásában pedig Camelia Roșca és Alina Butaci szóvivők vettek részt. A felügyelőség korábban is készített gyermekeknek szóló szórólapokat, viszont ezzel a képregényeket, színezősöket, játékokat és rejtvényeket tartalmazó újsággal játszva tájékoztathatják a kicsiket a tűzvédelmi tudnivalókról. Első körben száz ilyen magazint osztanak szét a tanítóknak és tanároknak, akik az iskolai tűzvédelmi oktatás során használhatják ezeket segédanyagként, viszont a kiadvány elérhető lesz a felügyelőség honlapján is, ahonnan le lehet majd tölteni. Elhangzott: azért esett a választás a szalamandrára, mert erről az állatról úgy hitték, különösen a görög és a római mitológiában, hogy olyan mitikus lény, amely sértetlenül át tud sétálni a tűzön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában