Beruházás

2023.09.05. 13:05

Gyorsan építkezik a Nokian Tyres

Forrás: PMO

ERDON-összeállítás

Nagy fordulatszámon haladnak a nagyváradi gumiabroncsgyár építésének a munkálatai, jelenleg ez a legnagyobb folyamatban lévő külföldi beruházás Romániában, írja közleményében a váradi polgármesteri hivatal.
Az első pilléreket júniusban fúrták le, majd több tucatnyi következett, amelyek a kiterjedt létesítmény alapját képezik majd. A beruházás keretében Nagyvárad városa biztosítja az ideiglenes közműcsatlakozásokat (szennyvíz- és esővíz-elvezetés), amíg ezeket a hálózatokat ki nem bővítik, hogy biztosítsák az önkormányzat és a beruházó közötti szerződésben megállapított kapacitásokat. Az építkezés májusban kezdődött, az első gumiabroncsokat várhatóan 2024 második felében gyártják le Nagyváradon. 

A kereskedelmi célú gumiabroncsgyártás a tervek szerint 2025 első felében indul. A Nokian beruházása három fázisban történik, és ha mindegyik megvalósul, akkor a finnek összesen 1,5 milliárd eurót fektetnek be Nagyváradon, ami a legnagyobb zöldmezős beruházás, amelyet valaha végrehajtottak Romániában – írja a Ziarul Financiar. A gyár az egykori CET II hőerőmű helyén, az Ogorului utca 36. szám alatt épül, a beruházás összértékét pedig mintegy 650 millió euróra becsülik. A gyár éves kapacitása 6 millió gumiabroncs lesz, és lehetőség van a jövőbeni bővítésre is. Az üzem elsősorban a közép-európai piacra szánt gumiabroncsok gyártására fog összpontosítani. A telephelyhez tartozik majd egy, a gumiabroncsok tárolására és forgalmazására szolgáló elosztó létesítmény is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában