Rendelet

2023.09.01. 09:14

A nagyváradi Lorántffy-gimnáziumhoz került a Bălcescu-iskola magyar tagozata

Tanügyminisztériumi rendelettel a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumhoz került a Nicolae Bălcescu Általános Iskola magyar tagozata, pontosabban kilenc osztály, az előkészítőtől a nyolcadikig, tudta meg az erdon.ro.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Emlékezetes, hogy néhány éve a Nicolae Bălcescu iskolához tartozó magyar tannyelvű osztályok milyen áldatlan helyzetbe kerültek. Mivel a tanintézetnek nincs elegendő tanterme, bérelt épületben oldották meg az osztályok működését, azonban ez egyre kevésbé vált kivitelezhetővé, sőt egy adott ponton megszűnt ez a lehetőség. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület pályázati forrásból akkoriban vásárolta meg a régi helyszín közelében, a Szacsvay (Cuza Vodă) utcán azt az épületet, amelyet egyetemista bentlakássá kívánt átalakítani úgy, ahogyan az megtörtént az úgynevezett „kis-Lorántffy” épületével is. Ekkor az RMDSZ helyi képviselői felkeresték az egyházkerületet, bemutatták a magyar tannyelvű osztályok helyzetét, és a kerületi vezetés egyből támogatón állt a mellé, hogy a Szacsvay utcán megvásárolt ingatlant ne bentlakássá, hanem iskolává alakítsák át, és így oldódjon meg a magyar tannyelvű osztályok kálváriája. Az átalakítás rekordidő alatt megvalósult, az egyházkerület pedig ragaszkodott ahhoz, hogy ebbe az épületbe a magyar tannyelvű osztályok költözhessenek. Felajánlotta az ingatlant a városnak, amely készséggel elfogadta ezt a megoldási lehetőséget, de amikor már mindenki azt gondolta, hogy a dolgok a helyes kerékvágásba kerültek, akkor hirtelen egy igaztalan, nemtelen kampány kezdődött, ahol a vád, érthetetlen módon, a diszkrimináció volt. Ennek aztán az Országos Diszkriminációellenes Tanács azon döntése vetett véget, miszerint a kialakult helyzet semmiképpen nem nevezhető annak. Ebben az időszakban vetődött fel az a gondolat, hogy akkor kerülhet teljes biztonságba a város ezen részén a magyar osztályok működése, ha azok a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium égisze alá kerülnek. Az önkormányzat támogatólag állt a közös kezdeményezés mellé, amelyet a tanfelügyelőség is jóváhagyott, így a kérdés megoldása a magyar oktatási szakpolitikusoknak köszönhetőn a tanügyminiszter elé került, aki az aláírásával most szentesítette a helyi konszenzust.

Fotó: Alexandru Nițescu

Farkas Zsolt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület közigazgatásügyi előadótanácsosa portálunknak kifejtette: „A tanügyminisztériumi rendelet gyakorlatilag már életbe lépett, hiszen a tanároknak a régi munkahelyre szóló szerződése szeptember 1-vel megszűnt, és mindenki immár a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban dolgozik tovább, a korábbi státuszának megfelelően. Aki címzetes tanár volt eddig, marad címzetesnek, az óraadó tanár óraadónak és így tovább. Kijelenthető tehát, hogy a szeptember 11-i tanévnyitó ünnepséget úgy tarthatjuk meg, hogy mind az épület, mind az osztályok a Lorántffyhoz tartoznak immár. Hatalmas sikernek könyvelem el a történteket, hiszen mindig gondok voltak az osztályok körül, hogy lesz-e épület, illetve elég létszám. Így azonban rendeződtek a dolgok, és sokkal biztonságosabban lehet tervezni a jövőt”.

Forrás:  Bihar megyei RMDSZ

Szabó Ödön, a bihari RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta, komoly szakmai és érdekképviseleti RMDSZ-munka van a rendelet mögött, és nagy örömmel tájékoztattak mindenkit a döntésről, amelyet Bukarestben a lehető legnagyobb diszkrécióval igyekeztek kezelni, hogy az ügy sikerre vitelét semmi se akadályozhassa meg. Ilyen módon pedig a nagyváradi magyar gyermekek anyanyelven történő oktatása megnyugtatóan rendeződött, fogalmazott a honatya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában