Fotóművészet

2023.08.12. 10:57

Három megnyitót tartottak az Euro Foto Art Nemzetközi Kiállítási Központban

Egymás után három fotóművészeti kiállítást nyitott meg az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület a várban található Euro Foto Art Nemzetközi Kiállítási Központban (E épület, földszint), együttműködésben a Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesülettel (APTOR). A tárlatok közül kettőt a váradi Tavirózsa Fotóklubbal partnerségben szervezték meg.

Ciucur Losonczi Antonius

A nagyváradi származású, jelenleg Kanadában élő Laura Haiduc Harris fotóművész alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtök délután a vár E épületének földszintjén működő Nemzetközi Fotókiállítási Központ Mezey Lajos Galériájában. A retrospektív tárlat 49 képet vonultat fel, melyeket ingyenesen lehet megtekinteni augusztus 31-ig, munkanapokon 16-20 óra között, illetve hétfőn és szerdán 9.30-12.30 óra között.

Tóth István fotóművész, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület és a Tavirózsa Fotóklub elnöke köszöntötte az érdeklődőket. A meghívottról elmondta, hogy 2001 óta fotózik, 2008-ban iratkozott be a Tavirózsa Fotóklubba. Munkáival részt vett több országos és nemzetközi fotószalonon, számos alkalommal nyílt egyéni kiállítása Nagyváradon is. Tóth István felidézte azt is, hogy viszontagságos út vezetett a vernisszázs megszervezéséig, ugyanis néhány évvel ezelőtt már tervbe volt véve egy kiállítás, de akkor úgy tűnt, hogy a fotók elkallódtak. Aztán az idén a mostani helyszínre való költözéskor véletlenszerűen előkerült a gyűjtemény, de a doboznak, amelyben tárolta ezt, megint nyoma veszett, és szinte csak az utolsó pillanatban talált rá egy szekrényben.

 

Laura Haiduc Harris elárulta, hogy a kiállítás anyagai közt vannak régebbi és újabb fényképek is. Előbbieket 2001 és 2003 közt készítette főleg az amerikai kontinensen, amikor egy óceánjáró hajón dolgozott. Az újabbak pedig lakóhelye, Vancouver környékén, illetve Brit Columbiában, Kanada legnyugatibb tartományában lettek megörökítve.

Pénteken két tárlatmegnyitót is tartottak egy óra különbséggel. 17 órától a Vilidár István Galériában Alexandru Brighilă első egyéni tárlatát nyitották meg a szerző jelenlétében. Az idő visszhangjai címet viselő kiállítás 63 fotót tartalmaz. Alexandru Brighilă 1986-ban született Konstancán, jelenleg fotósként dolgozik, Tóth István felelevenítette, hogy a közelmúltban ismerte meg a fiatalembert, s megtetszettek neki az alkotásai. Fotótechnikai szempontból ugyanis kifogásolhatatlanok, különlegesek a képeknek a megvilágításai, látszik, hogy komolyan veszi azt, miszerint a fotózás tulajdonképpen nem más, mint a fénnyel való rajzolás. Jók tehát a kompozíciók, mindegyik képnek van valamilyen vizuális üzenete. Alexandru Brighilă felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt kezdett el fényképeket készíteni, hobbiból, egyetemista korában, de egyre jobban „rákattant”, olyannyira, hogy a részmunkaidős keresetéből egy komolyabb gépet vásárolt. Autodidakta módon képezi magát, főleg természetfotókat, illetve tájképeket szeret készíteni. Különös kedvvel dolgozik éjjel, egy projektje is van, melynek azt a címet adta, hogy A Tejút alatti tájak. Ez a tárlat szeptember 20-ig látogatható, naponta 8-20 óra között.

A harmadik egyéni tárlatot pénteken 18 órától avatták a Matei Stegerean Galériában, ez alkalommal Radu Gabor 39 színes fotóit tekinthetik meg az érdeklődők. Mint elhangzott, Radu Gabor 14 éves kora óta fotózik, tagja a Tavirózsa Fotóklubnak, szakmáját tekintve mérnök, és a telekommunikáció területén dolgozik. Néhány évig lankadt a profi fotózás iránti érdeklődése, de most ismét fellángolt ezen művészet iránti szenvedélye. A kiállítása szeptember 20-ig látogatható, munkanapokon 16-20 óra között. 

Mindhárom ünnepségen a zenei momentumokról Thurzó Sándor József brácsaművész, a Duo Sola Fide Kulturális Egyesület tagja gondoskodott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában