Beszámoló

2023.07.07. 09:10

Nagyszalonta: nagyvárosi lehetőség, kisvárosi nyugalom!

Sok zöldövezet, csendes, kertes utcák, gyalogtávra minden fontos intézmény: ez Nagyszalonta. Mindemellett azonban a település nem egy unalmas kisváros, hanem egy lüktető, lehetőségekkel teli, fejlődő municípium, ahol a kisgyermekes családok éppúgy megtalálják a számításaikat, mint a szépkorúak a nyugalmas napokat.

Közlemény

Június végén, a hónap soros helyhatósági ülésén hallgatta meg a testület Török László polgármester éves tevékenységéről szóló beszámolóját. A kirajzolódó, ígéretes városképet tényekkel támasztotta alá az elöljáró, mondván, a megkezdett munkálatok, elnyert pályázatok sora garantálja a település jövőjét.

 

Nagyszalontán az utóbbi évek legégetőbb gondja a városon áthaladó, egyre erősödő közúti forgalom. Ennek megoldása lesz a megépülő NagyváradArad gyorsforgalmi út, mely nem csak az említett városok irányába gyorsítja meg az eljutást, de a hajdúváros központját is mentesíti az áthaladó forgalomtól. A helyi városvezetés komoly lobbijának köszönhetően a Magyarországon épülő M44-es úthoz is lesz csatlakozás, és a csomópont Nagyszalonta mellett vezeti majd a forgalmat Békéscsaba, Budapest irányába. E két gyorsforgalmi út már épül, tehát csak idő kérdése, hogy Nagyszalonta legyen az egyik legfontosabb forgalmi pont a nyugati országhatárnál, úgy, hogy közben a település a jelenleginél jóval kisebb lég- és zajszennyeződésnek legyen kitéve. 

 

A tiszta levegőért, annak megtartásáért egyébként más tervek is körvonalazódnak. Már telepítik a fasort, mely, mint egy zöld körgyűrű óvja majd a város levegőjét, számos kerékpárút épül, hogy legyen alternatívája a gépkocsi-közlekedésnek. Egyetlen jó példa e téren: készül a bicikliút, mely összeköti a már átadott természetvédelmi Túzok Parkot a jelenleg épülő Toldi Látványfürdővel.

 

Török László polgármester beszámolójában arról is szólt, hogy számos országos és uniós kiíráson szerepelt sikerrel Nagyszalonta, ennek nyomán új lakóházak épülnek, a régi tömbházakat pedig felújítják, megújul a városháza épülete, valamint a település rangos iskolái, és épül a bölcsőde, a főutca árnyékos oldalán készül a sétatér, majdnem készen áll a Piéta ravatalozó a temetőkertben. A város gazdasági téren is ígéretes fejlődés előtt áll: készül az új, közel 30 hektáros ipari park, ahol a gyárak építéséhez uniós támogatás is igényelhető. A településre új beruházókat várnak – nemrég egy kínai nagyvállalat érdeklődött a felkínált lehetőségekről –, de a helyi vállalkozások bővítését is segítik.

 

A polgármesteri beszámoló kitér a település társadalmi életére is. Az elmúlt években számos programot támogattak és indítottak, ezek egy része pár napos rendezvény, mint a városnapok, a filmfesztivál, vagy a karácsonyi vásár, de vannak állandó lehetőségek is, mint például az Idősek Napköziotthona, mely impozáns, felújított és felszerelt épületben várja a szépkorúakat, a szabadidő hasznos eltöltésére. A sportolási lehetőségeket is folyamatosan támogatja a város, működteti az uszodát, a tornatermeket – ez utóbbiak sorában már épül egy újabb, nagyobb befogadóképességű sportkomplexum! –, szabadtéri fitnesz gépeket szerel, egyre bővíti a kerékpárút-hálózatot.

 

Mi az, ami állandó velejárója a nagyvárosoknak, de nincs Nagyszalontán? Hatalmas távolságok, milliós tömegek, szennyezett levegő. Van ellenben sok virágos, élhető park, modern játszótér, vannak remek iskolák, bővülő egészségügyi ellátás, az újabb vállalkozások új munkahelyeket teremtenek, a civil szervezetek gondoskodnak a szabadidős programokról. Nagyszalonta egy élhető város!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában